• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στο κόλπο της παγκόσμιας ειρήνης, ακόμη και ο «άτακτος» Ερντογάν: «Θέλουμε ομαλή μετάβαση εξουσίας με Μπάιντεν»

Στο κόλπο της παγκόσμιας ειρήνης, ακόμη και ο «άτακτος» Ερντογάν: «Θέλουμε ομαλή μετάβαση εξουσίας με Μπάιντεν»

Χαιρέτησε μία σημαντική κίνηση ειρήνευσης στις χώρες του κόλπου, τη στιγμή που η Άγκυρα προσπαθεί να «χτίσει γέφυρες» με το «μισητό» Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε σήμερα μια σημαντική εξέλιξη ανάμεσα σε χώρες του Κόλπου και το Κατάρ, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η κίνηση για την αποκατάσταση των σχέσεων και την άρση των περιορισμών είναι «πολύ επωφελής» για την περιοχή.

Η Τουρκία έχει μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ και υποστήριξε τη χώρα όταν η Σαουδική Αραβία και άλλες τρεις χώρες του Κόλπου διέκοψαν τις σχέσεις με την Ντόχα στα μέσα του 2017. Την Τρίτη, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις αυτές θα αποκατασταθούν.

«Η άρση αυτού του εμπάργκο είναι η αρμόζουσα, ιδίως για τον Κόλπο. Είναι πολύ επωφελής», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

«Ελπίζουμε πως η θέση μας για τη συνεργασία στον Κόλπο θα αναγνωριστεί εκ νέου. Αυτή θα καταστήσει τη συνεργασία στον Κόλπο ισχυρότερη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

.

Παρέμβαση υπέρ του Μπάιντεν!

Ο σουλτάνος χαρακτήρισε «ντροπή για τη δημοκρατία» τις βιαιότητες που σημειώθηκαν προχθές, Τετάρτη, στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, εκτιμώντας πως «σόκαραν όλο τον κόσμο».

«Είναι ντροπή για τη δημοκρατία. Ελπίζουμε πως η μετάβαση με τον εκλεγμένο Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί ήρεμα στις 20 Ιανουαρίου και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ξαναβρούν τότε την ειρήνη», δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν.

Δεν δίστασε ωστόσο να καταδικάσει αυτό που συνέβη στο «λεγόμενο λίκνο της δημοκρατίας», όπως αποκάλεσε τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν απηύθυνε επίσης συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των βιαιοτήτων.

«Είδαμε πως Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί είναι το ίδιο», είπε.

Αυτές του οι δηλώσεις είναι και η πιο ηχηρή απάντηση στους…μεγαλοαναλυτές που εντός και εκτός Ελλάδος έσπευσαν να προδικάσουν μία ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας στην περίπτωση που έφευγε από τον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.