• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στο «κόκκινο» παραμένουν οι σχέσεις ΗΠΑ-ΙΡΑΝ: Πλησιάζει στρατιωτική σύρραξη; (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο «κόκκινο» παραμένουν οι σχέσεις ΗΠΑ-ΙΡΑΝ: Πλησιάζει στρατιωτική σύρραξη; (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να μην επιβάλλει κυρώσεις στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ για την ώρα.

Αυτό δήλωσαν δύο πηγές ενήμερες για το ζήτημα χθες Πέμπτη, εξέλιξη που ίσως να μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη πως η Ουάσινγκτον κρατάει μια πόρτα ανοιχτή για τη διπλωματία.

Την 24η Ιουνίου, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε αναγγείλει ότι ο Ζαρίφ θα αντιμετώπιζε κυρώσεις από εκείνη την εβδομάδα, κάνοντας ένα ασυνήθιστο βήμα, καθώς η Ουάσινγκτον συνήθως δεν ανακοινώνει τέτοιες κινήσεις πριν γίνουν, για να αποφεύγει το ενδεχόμενο να μετακινήσουν τους πόρους που τυχόν διαθέτουν στις ΗΠΑ εκτός αμερικανικής δικαιοδοσίας.

Η επιβολή κυρώσεων στον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας θα ήταν εξάλλου ασυνήθιστη διότι θα αποτελούσε εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να δοκιμάσει τη διπλωματική οδό για την επίλυση των διενέξεών της με την Τεχεράνη — όσον αφορά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τις δραστηριότητές της στην περιοχή.

Οι πηγές δεν εξήγησαν το σκεπτικό της απόφασης, που καταγράφεται καθώς η ένταση έχει φθάσει στο αποκορύφωμά της τους τελευταίους δύο μήνες, αρχής γενομένης με τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο για τις οποίες οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν, παρά τις διαψεύσεις του, και στη συνέχεια με την κατάρριψη αμερικανικού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους που εξώθησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει αεροπορικές επιδρομές σε αντίποινα, διαταγή που ανακλήθηκε μερικά λεπτά πριν γίνουν οι βομβαρδισμοί.

«Επικράτησαν οι ψυχραιμότεροι», είπε η μία πηγή, ωστόσο επισήμανε ότι η κίνηση δεν σημαίνει κάτι περισσότερο «απαραιτήτως». Κατ’ αυτή την πηγή, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο αντιτάχθηκε στην επιβολή κυρώσεων στον ιρανό ομόλογό Ζαρίφ «για την ώρα».

Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ιράν αναμένεται να συμμετάσχει την επόμενη εβδομάδα σε μια σύνοδο του ΟΗΕ σε επίπεδο υπουργών αφιερωμένη στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Για να μπορέσει να παραστεί, οι ΗΠΑ θα πρέπει να του χορηγήσουν βίζα, κάτι που επίσης σημαίνει πως η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλλει κυρώσεις στον Ζαρίφ, τουλάχιστον προς το παρόν.

Την 4η Ιουλίου, η εφημερίδα The New York Times έγραψε ότι ο Ζαρίφ την ενημέρωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι δεν έχει στην κατοχή του περιουσιακά στοιχεία ή τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ιράν, κατά συνέπεια «δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με τις πιθανές κυρώσεις».

Οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί ραγδαία αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απέσυρε πέρυσι τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας και εξαπέλυσε την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη, στο πλαίσιο της οποίας η Ουάσινγκτον επιδιώκει να μηδενίσει τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, εντείνεται το πολεμικό κλίμα στα Στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Τα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή είναι μεγάλα καθώς από τα Στενά περνάει το 1/5 του πετρελαίου παγκοσμίως, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε φορά που σημειώνεται μια τρομοκρατική ενέργεια, οι τιμές του μαύρου χρυσού εκτοξεύονται στα ύψη.

Η Ουάσιγκτον έχει τεράστια συμφέροντα στην περιοχή και δεν πρόκειται να αφήσει τον ρόλο του αφεντικού των Στενών του Ορμούζ στην Τεχεράνη. Κατηγορεί το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις και την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για επίθεση, όμως ανακάλεσε τη διαταγή.

Ο κίνδυνος μιας πολεμικής σύρραξης είναι τόσο μεγάλος που οι αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν στα αεροπλάνα τους να πετούν πάνω από την θαλάσσια περιοχή του Αραβικού Κόλπου.

Από την πλευρά του το Ιράν διαθέτει στην περιοχή περίπου 200 σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης που περιπολούν ανοιχτά από τις ακτές του.

Η Τεχεράνη χρησιμοποιεί την στρατηγική θέση της στα Στενά του Ορμούζ σαν μοχλό πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και επικαλέστηκε τον εναέριο χώρο της όταν κατέρριψε ένα αμερικανικό drone.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Χασάν Ροχανί ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν πόλεμο όμως το σίγουρο είναι ότι και οι δύο χώρες προετοιμάζονται για σύρραξη.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •