• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σκληρό τέστ: Παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις – Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης

Σκληρό τέστ: Παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις – Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης

Σκληρό τέστ, για τον νέο υπουργό Εξωτερικών κ.Δένδια. Οι Τούρκοι προχωράνε σε παράνομες γεωτρήσεις.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε την επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας».

«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε, για ακόμη μία φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

Η προηγούμενη ηγεσία ακολουθούσε μια συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική. Θα δούμε τι θα αλλάξει τώρα που ανέλαβε η νέα ηγεσία. Οι Τούρκοι ήδη την δοκιμάζουν και προκαλούν.

Η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει δυναμικά.

Photo: eurokinissi