• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρωσική τοποθέτηση για την Κύπρο και τους S-400 στην Τουρκία – Την ίδια ώρα οι Ιταλοί «χαλάνε» τα σχέδια της Νέας Τάξης για τον αγωγό East Med (ΦΩΤΟ)

Ρωσική τοποθέτηση για την Κύπρο και τους S-400 στην Τουρκία – Την ίδια ώρα οι Ιταλοί «χαλάνε» τα σχέδια της Νέας Τάξης για τον αγωγό East Med (ΦΩΤΟ)

Καθημερινές κινήσεις στην σκακιέρα της γειτονίας μας...

«Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα πρέπει να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Αυτό σχολίασε το πρωί της Δευτέρας ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζοντας τις απόψεις του Κρεμλίνου.

«Ελπίζουμε ότι εμπλεκόμενες χώρες δεν θα κάνουν βήματα προς την ένταση και δεν θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια προς την επίλυση του Κυπριακού», πρόσθεσε ακόμα ο κ. Μασλόφ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Οι Ρώσοι βλέπουν προφανώς τι «μαγειρεύεται» και σπεύδουν να πάρουν θέση, προκειμένου να μην ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ με ένα νέου τύπου σχέδιο Ανάν ως «λύση» στο πρόβλημα που προκαλεί η Τουρκία.

Θυμηθείτε τα άρθρα μας:

H τελική «λύση» που ετοιμάζουν για την Κύπρο και την Τουρκία – Έχει συμφωνήσει η Λευκωσία – Ο Ο.Η.Ε. επιβεβαιώνει το el.gr (BINTEO)

Τα κέντρα εξουσίας αποφασίζουν για Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο – Η αλήθεια με απλά και σύντομα λόγια για να την καταλάβουν όλοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναφέρθηκε δε στην προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία, την οποία η Ρωσία θέλει να μετατρέψει σε δική της πυραυλική βάση ελέγχοντας τους όποιους πυραύλους παραδώσει:, «Η Ρωσία δεν παραβιάζει καμία διεθνή συμφωνία. Αυτά τα συστήματα έχουν εντελώς αμυντικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τα ρωσικά συστήματα S-300».

Εν συνεχεία, ο κ. Μασλόφ -μιλώντας ελληνικά- είπε για την Συμφωνία των Πρεσπών:

«Η επίλυση του παλιού ονοματολογικού θέματος άνοιξε τον δρόμο στην βεβιασμένη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην βορειοατλαντική συμμαχία και βεβαίως αυτή η πορεία δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια και στην σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια. Γενικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τις προσπάθειες ορισμένων χωρών να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων, που δεν βασίζεται στο διεθνές δίκαιο αλλά σε κανόνες που οι ίδιες οι χώρες δημιουργούν και μετά παρουσιάζουν ως άποψη της διεθνούς κοινότητας. Εμείς απορρίπουμε εκείνους επιθυμούμε την ανάπτυξη των σχέσεων με όλες τις βαλκανικές χώρες σε διμερές επίπεδο και είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε τις σχέσεις αυτές, στον βαθμό που οι χώρες αυτές το επιθυμούν».

Την ίδια ώρα η ιταλική κυβέρνηση, με τον Σαλβίνι να θέλει την προσέγγιση με την Ρωσία, αρνείται την κατασκευή σε ιταλικό έδαφος του χερσαίου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Poseidon των εταιρειών Edison και ΔΕΠΑ.

Ο αγωγός Poseidon σχεδιάζεται να συνδέσει την Ελλάδα με την Ιταλία στην περιοχή του Οτράντο.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα έχει μήκος 217 χλμ και σχεδιαζόταν να τροφοδοτήσει την ευρωπαϊκή αγορά με φυσικό αέριο από την Αν. Μεσόγειο μέσω του αγωγού EastMed, ο οποίος είναι παγκοσμιοποιητικών συμφερόντων και επειδιώκεται να αποτελέσει αντίβαρο στην τροφοδότηση της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ως εναλλακτική εξετάζεται η Αλβανία ή τα Σκόπια.

Rueters