• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρωσία σε Τουρκία: «Αθετήσατε τις υποσχέσεις σας!» – Απελευθερωτής της Συρίας ο Β.Πούτιν (ΒΙΝΤΕΟ)

Ρωσία σε Τουρκία: «Αθετήσατε τις υποσχέσεις σας!» – Απελευθερωτής της Συρίας ο Β.Πούτιν (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε έναν μίνι απολογισμό του για το συριακό, ο «Τσαρ Βλαντ» ήταν κάτι περισσότερο από σαφής.

Δίχως να αφήσει αστερίσκους όσο αφορά την ρωσική στήριξη στην νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Συρίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η χώρα του έκανε αυτό που έπρεπε προκειμένου η Δαμασκός να ανακτήσει σχεδόν το σύνολο της κυριαρχίας της.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την «Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας», ο Τσαρ Βλαντ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις μάχες που εξακολουθούν από το 2014 να δίνουν στο συριακό μέτωπο οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, πολεμώντας ως επί το πλείστον φανατικούς ισλαμιστές.

Τα «καρφιά» προς την Άγκυρα ήταν πολλά, μιας και μεγάλο μέρος των ισλαμιστών που εξακολουθούν να μάχονται Πούτιν και Άσαντ στηρίζονται από το καθεστώς Ερντογάν:

«Σήμερα, η ασφάλεια της Ρωσίας βρίσκεται σε καλά χέρια, καθώς οι αξιωματικοί μας και οι στρατιώτες συνεχώς και σταθερά εκπαιδεύονται σε νέο επίπεδο, ενισχύοντας τις στρατιωτικές τους ικανότητες κατά τη διάρκεια στρατηγικών ασκήσεων.

Κατέστρεψαν μεγάλες και καλά εξοπλισμένες τρομοκρατικές ομάδες, εμπόδισαν μεγάλες απειλές για τη χώρα μας σε μεγάλη απόσταση και βοήθησαν τους Σύρους να διατηρήσουν την κυριαρχία της χώρας»

.

Το ευχαριστήριο μήνυμα Πούτιν έρχεται μόλις μερικές ώρες μετά το αποκορύφωμα των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Βόρεια Συρία και πιο συγκεκριμένα στην επαρχία Ιντλίμπ, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.

Στις εν λόγω αεροπορικές επιδρομές, οι φιλότουρκοι ισλαμιστές είχαν τρομακτικές απώλειες, με τον συριακό στρατό να ανακόπτει οποιαδήποτε προσπάθεια τουρκικής επέλασης από το έδαφος.

Μάλιστα χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που δόθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη δημοσιότητα από τη Μόσχα, καταγράφοντας την ρωσική κυριαρχία πάνω από την εμπόλεμη Β.Συρία:

Κρεμλίνο: «Η Τουρκία αθετεί τις υποσχέσεις της»

Δριμεία ήταν η κριτική που άσκησε στην τουρκική εξωτερική πολιτική ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε νέα του παρέμβαση ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Τουρκία…, υπέγραψε τα έγγραφα που έδιναν έμφαση στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και στην κυριαρχία της…

Οι όροι των συμφωνιών του Σότσι υπογράφηκαν από τους δύο προέδρου πριν από έναν και πλέον χρόνο, ενώ δεν έχουν εκπληρωθεί. Μεταξύ αυτών και η δέσμευση της Τουρκίας να εγγυηθεί τον διαχωρισμό των στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και την απόσυρση του βαρέως οπλισμού»

(φωτο:screenshot)