Ρωσία για Ιεροσόλυμα-Παλαιστίνη: «Να αναλάβει δράση ο ΟΗΕ»

Κοντοζυγώνει η ώρα...

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι ούτε το Ισραήλ ούτε οι δυτικοί σύμμαχοί του θέλουν οι Παλαιστίνιοι να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος στα κατεχόμενα εδάφη της Γάζας και της Δυτικής Όχθης την Τετάρτη.

Για αυτό και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν δράση, ζητώντας για αρχή τη διαξαγωγή «διεθνούς διάσκεψης ειρήνης».

Το Μεσανατολικό είναι ψηλά στην ατζέντα της ρωσικής διπλωματίας, με την εμπλοκή της Μόσχας να φτάνει μέχρι το επίπεδο του προέδρου Πούτιν, ο οποίος πολλές φορές το τελευταίο διάστημα έχει πάρει θέση για την κατάσταση στην περιοχή.


«Κρίνοντας από τη στάση της Δύσης, δεν πρόκειται να δημιουργήσουν ένα παλαιστινιακό κράτος. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η Δύση και η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση δεν θέλουν να ενωθεί η Γάζα με τη Δυτική Όχθη, όπως απαιτείται από την απόφαση δημιουργάο ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», είπε ο Λαβρόφ στην Άνω Βουλή (Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας).


Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναφέρθηκε στο ψήφισμα 181 των Ηνωμένων Εθνών ως βάση για την ίδρυση ενός χωριστού παλαιστινιακού κράτους.

Το 1947, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε 33-13 για τη διαίρεση της Παλαιστίνης που διοικείτο από το Ηνωμένο Βασίλειο σε αραβικά και εβραϊκά κράτη, με την Ιερουσαλήμ να υπόκειται σε ειδικό διεθνές καθεστώς.

Η διχοτόμηση σχεδιάστηκε να γίνει τον Μάιο του 1948, αλλά ιδρύθηκε μόνο το κράτος του Ισραήλ.


Παράλληλα, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία δεν θα υποστηρίξει ποτέ συμφωνίες που απειλούν την ασφάλεια του Ισραήλ και παραμελούν τα συμφέροντα του παλαιστινιακού κράτους.

«Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε οποιαδήποτε ρύθμιση που θα… παραβιάζει την ασφάλεια του Ισραήλ. Αλλά είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι αυτή η ασφάλεια μπορεί να διασφαλιστεί μόνο σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες… απαιτούν ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα ανεξάρτητο και αυτόνομο κράτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι στενότεροι σύμμαχοί τους δεν θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια βιώσιμη, βιώσιμη ιδέα για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους».


«Ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μια για πάντα είναι η διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης με υποχρεωτική συμμετοχή και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκπροσώπων του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. , και εκπροσώπους του Συμβουλίου Συνεργασίας των Αραβικών Κρατών (Περσικός) Μπέι».


Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη σύγκληση μιας τέτοιας εκδήλωσης, προσθέτοντας:

«Περιμένω ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι αρκετά ικανός να αναλάβει μια τέτοια δράση».

freepik photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί