• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο – Η Ρωσία προειδοποιεί αμέσως μετά τον πύραυλο στα Κατεχόμενα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο – Η Ρωσία προειδοποιεί αμέσως μετά τον πύραυλο στα Κατεχόμενα (ΒΙΝΤΕΟ)

Δικαίωση του el.gr - Γεγονότα στον Νότο του Ελληνισμού...

Ρεπορτάζ: Κίμων Χαραλάμπους

Χθες στο el.gr, διαβάσατε για τις πιέσεις που ασκούνται στην Κύπρο, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να κλείσει τα «λιμάνια» της στα ρωσικά πλοία, με το περιστατικό με τον ρωσικό πύραυλο στα Κατεχόμενα να κινεί πολλές και διάφορες υποψίες (διαβάστε ΕΔΩ).

Μετά την Συρία, η Κύπρος γίνεται βασικό σημείο αντιπαράθεσης των υπερδυνάμεων.

Όλα ξεκίνησαν στο πλαίσιο του Νομοσχεδίου για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει ονομαστεί για συντομία «East Med Act».

Το Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ, σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ, θα ήθελε το εν λόγω νομοσχέδιο να περάσει μετά την Γερουσία και  από το έτερο νομοθετικό σώμα, την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τι είναι το East Med Act

Το νομοσχέδιο αυτό αφορά την επικείμενη κατασκευή του ομώνυμου αγωγού φυσικού αερίου (EastMed), ο οποίος θέλει να ανταγωνιστεί το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Παράλληλα, όπως αναφέρεται, ενισχύει το πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με την Δύση, σε μια περίοδο που η τελευταία επιδιώκει να ενισχύσει την θέση της στην περιοχή, περιορίζοντας δραστικά την επιρροή της Ρωσίας.

Τα βασικά σημεία που προβλέπει είναι:

● Άρση του εμπάργκο αγοράς αμερικανικού πολεμικού υλικού από την Κύπρο.

● Ίδρυση κέντρου Συνεργασίας για την ενέργεια

● Εγκριση χορήγησης 3 εκατ. δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια για την Ελλάδα (Foreign Military Financing) και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Στρατιωτική εκπαίδευση για Ελλάδα και Κύπρο μέχρι το 2022.

● Να διατηρηθεί μια ισχυρή ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ και επενδύσεις στην ναυτική εγκατάσταση στον κόλπο της Σούδας στην Ελλάδα και να αναπτυχθεί πιο στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, να περιληφθούν οι πρόσφατες εγκαταστάσεις των MQ-9 στην αεροπορική βάση της Λάρισας και η εκπαίδευση ελικοπτέρων των νατοϊκών Ενόπλων Δυνάμεων στην κεντρική Ελλάδα,

● Αναφορές για τυχόν «εχθρικές» ενέργειες της Ρωσίας ή άλλων χωρών στην περιοχή.

● Προώθηση απαίτησης προς την κυπριακή κυβέρνηση να μην επιτρέπει σε ρωσικά στρατιωτικά πλοία την προσέγγιση σε κυπριακά λιμάνια για καύσιμα και υπηρεσίες.

● Παρακολούθηση τουρκικών παραβιάσεων της κυπριακής ΑΟΖ.

ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

«Θεωρούμε οποιεσδήποτε προσπάθειες να τεθεί μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα ενώπιον τεχνητών διλημμάτων με ποιον θέλει να είναι – είτε με τη Μόσχα, είτε με την Ουάσιγκτον – ως κατάφωρη παραβίαση όλων των κανόνων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για το νομοσχέδιο «East Med Act».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το υπό συζήτηση αυτή την περίοδο στην αμερικανική Γερουσία νομοσχέδιο, προκαλεί σειρά ερωτημάτων σε ό,τι αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στην συνεργασία της Ρωσίας με την Κύπρο.

Προστίθεται πως το νομοσχέδιο στοχεύει άμεσα στη ρήξη της ρωσο – κυπριακής συνεργασίας, με την Ρωσία, όπως σας έχουμε γράψει, να μην δέχεται αλλαγή βάσης στην επίλυση του Κυπριακού.

«Η αρχή της μη ανάμιξης»

Η Ρωσία πάντα υποστηρίζει την αρχή της μη ανάμιξης στις σχέσεις μεταξύ άλλων χωρών. Θεωρούμε ότι και στο δικό μας μακροχρόνιο διάλογο με την Κύπρο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αναμιγνύεται, τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Και καταλήγει αναφέροντας πως σε περίπτωση έγκρισης του εγγράφου αυτού πρόθεση είναι να λάβουμε σοβαρά υπόψη στην δική μας γραμμή εξωτερικής πολιτικής τις επιπτώσεις του.

Εν κατακλείδι:

Το νομοσχέδιο ενισχύει την δυτική παρουσία στην περιοχή και εξοργίζει την Ρωσία που δεν επιθυμεί το Κυπριακό να «λυθεί», χωρίς να συνυπολογιστούν τα ρωσικά συμφέροντα στο νησί.

Η Κύπρος βέβαια, μέχρι στιγμής, αρνείται να κλείσει τα λιμάνια της στους Ρώσους.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Πούτιν (ανήκουν και οι δύο στην Εθνική Δεξιά, η οποία στέκεται ως αντίβαρο στην Νέα Τάξη του Βαθέως Κράτους των ΗΠΑ, του Ο.Η.Ε., του ΝΑΤΟ κτλ.) και δεν αποκλείεται τελικά το East Med Act να μην προχωρήσει ή να χρησιμοποιηθεί για τα σχέδια των δύο ανδρών.

Τα ΡΩΣΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ είναι ξεκάθαρα, όπως μόνο στο el.gr, διαβάσατε, πριν καν γίνει η επίσημη ρωσική παρέμβαση!

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ:

Το «μήνυμα» του ρωσικού πυραύλου που έπεσε στην Κύπρο (ΒΙΝΤΕΟ)

ΦΩΤΟ eurokinissi