• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ραγδαίες εξελίξεις: «Πέρασε» από την τουρκική Βουλή η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ραγδαίες εξελίξεις: «Πέρασε» από την τουρκική Βουλή η αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Θα κάνει το «μοιραίο» βήμα στην Λιβύη η Άγκυρα;

Ρεπορτάζ: Άρης Δημόπουλος

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Πριν από λίγο, όπως έγινε γνωστό από πολλά τουρκικά ΜΜΕ, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Βουλής έκανε δεχτό το «στρατιωτικό σύμφωνο» που έχουν συνάψει οι κυβερνήσεις Τουρκίας και Λιβύης.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το πρακτορείο Αnadolu, η τουρκική Βουλή έδωσε μέσω της παραπάνω Επιτροπής το «πράσινο φως» προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει και τις δηλώσεις τουΕιδικού Απεσταλμένου της Τουρκίας στη Λιβύη Emrullah Isler:

«Το σύμφωνο έβαλε ένα τέλος στις φωνές που αγνοήσουν την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την κίνηση, η Τουρκία πήρε τον πρώτο λόγο στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία έδειξε ότι είναι ισχυρός παίχτης στην περιοχή»

.

Τι προβλέπει ωστόσο το στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας με τη Λιβύη;

Με απλά λόγια δίνει το πάτημα στην Άγκυρα να στείλει «δυνάμεις ταχείας αντίδρασης» (όπως αναφέρονται ρητά στη συμφωνία) στην Λιβύη ως υποστήριξη στην φιλο-ισλαμική κυβέρνηση.

«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία θα συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ενίσχυση της (στρατιωτικής) υποδομής στη Λιβύη και στην προάσπιση των συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική», ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Faruk Kaymakci.

Μάλιστα ο ίδιος προσθεσε ότι η συμφωνία θα αποτελέσει τη νομική υποδομή για τις σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης.

«Η συμφωνία περιλαμβάνει αυξημένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειριών μεταξύ των δύο πλευρών. Παρέχει επίσης υποστήριξη από πλευράς Τουρκίας στη σύσταση μιας Δύναμης ταχείας αντίδρασης προς βοήθεια στη Λιβύη»

Πέρα από τις παραπάνω δηλώσεις, που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρερμηνιών, δείτε μέσα από έγγραφα τι προβλέπει το στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης:

(φωτο:eurokinissi)