• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ψυχροπολεμικές τακτικές από ΗΠΑ: Ενισχύουν το ναυτικό της Ουκρανίας μετά το επεισόδιο με την Ρωσία

Ψυχροπολεμικές τακτικές από ΗΠΑ: Ενισχύουν το ναυτικό της Ουκρανίας μετά το επεισόδιο με την Ρωσία

Με τις μνήμες από το επεισόδιο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας να είναι ακόμη νωπές.

Χρηματοδότηση 10 εκατ. δολ. θα παράσχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, για την ανάπτυξη των ναυτικών δυνατοτήτων της, μετά το περιστατικό στο στενό του Κερτς, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσθετη χρηματοδότηση παρέχουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο για την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Σε απάντηση στην επικίνδυνη κλιμάκωση της Ρωσίας και την αδικαιολόγητη επίθεση της 25ης Νοεμβρίου στις τρία ουκρανικά πλοία κοντά στο στενό του Κερτς, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης του Κογκρέσου, θα παράσχει επιπλέον 10 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική χρηματοδότηση στο εξωτερικό για την περαιτέρω ανάπτυξη των ναυτικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας», ανέφερε συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Sputnik.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Νοεμβρίου τρία ουκρανικά πλοία πέρασαν παράνομα τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, καθώς κινούνταν προς το στενό του Κερτς, στην είσοδο της Θάλασσας Αζόφ.

Η Ρωσία κατέσχεσε τα ουκρανικά πλοία και έθεσε υπό κράτηση 24 μέλη του πληρώματος, καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στα κάλεσμα να σταματήσουν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στο περιστατικό, έχει δηλώσει ότι πρόκειται για πρόκληση που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την επιβολή του στρατιωτικού νόμου εν έψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών της Ουκρανίας.