• Αρχική
  • Άρθρα
  • Προβλήματα για την Γερμανία και τον NordStream 2 από τις κυρώσεις των Η.Π.Α.

Προβλήματα για την Γερμανία και τον NordStream 2 από τις κυρώσεις των Η.Π.Α.

nord-stream

Ο Αμερικανός Πρόεδρός Trump έχει δηλώσει ανοιχτά προς τη Γερμανία ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής του Nordstream 2 και η επακόλουθη λειτουργία του, είναι αντίθετες προς το συμφέρον των Η.Π.Α. αλλά και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Δε δίστασε να ασκήσει περεταίρω πίεση λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν 50.000 στρατιώτες στη Γερμανία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ για αν προστατεύουν τη Γερμανία αλλά αυτή να θέλει να ολοκληρώσει τον αγωγό και έτσι να δίνει πακτωλό ξένου συναλλάγματος στη Ρωσία με τα οποία θα επεκτείνει το οπλοστάσιό της κατά του ΝΑΤΟ.

Για το λόγο αυτό έχει προσπαθήσει να εμποδίσει τη Γερμανία να τον ολοκληρώσει εκτός της διπλωματικής οδού, που δεν εισακούστηκε, μέσω της άμεσης οικονομικής. Επιβλήθηκαν κυρώσεις σε εταιρείες οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την κατασκευή του αγωγού, από τον περασμένο Δεκέμβριο με αποτέλεσμα το έργο να σταματήσει προς στιγμήν ενώ οι εργασίες προχωρούσαν κανονικά.

Οι Γερμανοί εκκίνησαν και τις νομικές τους υπηρεσίες για να καταδειχθεί το παράνομο των κυρώσεων που επέβαλλαν οι Η.Π.Α. στις εταιρείες που κατασκεύαζαν τον αγωγό αλλά σύντομα η έρευνα περί της νομικής διάστασης του προβλήματος κατέδειξε ότι αυτό δε μπορεί αν λυθεί μέσω αυτής. Μεγάλη ειρωνεία αυτή η εξέλιξη για τους Γερμανούς οι οποίοι έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιούν τις νομικές οδούς και άλλες παρόμοιες μεθόδους, για να πιέσουν άλλα κράτη και οργανισμούς. Αυτή τη φορά όμως έχουν βρεί το δάσκαλό τους και δε θα τελειώσει εύκολα το ζήτημα.

Οι ειδικοί στη Γερμανία, μετά την αποτυχία της νομικής πλευράς, προτείνουν το γερμανικό κράτος να διαπραγματευτεί το ζήτημα μέσω της διπλωματικής οδού έτσι ώστε να βρεθεί κάποιος κοινός τόπος με τις Η.Π.Α.. Αυτό όμως θα είναι αρκετά δύσκολο αφού οι Η.Π.Α. θα απαιτήσουν να σταματήσει πλήρως το εγχείρημα και να εγκαταλειφτεί, ενώ η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει τον αγωγό αυτό τόσο εύκολα.

Οι Η.Π.Α. εκτός του προφανούς λόγου που είναι η οικονομική ενίσχυση της Ρωσίας, εφόσον λειτουργήσει ο αγωγός, θέλουν να προωθήσουν το δικό τους υγροποιημένο αέριο και να πετύχουν τη δική τους αύξηση των εσόδων ταυτόχρονα με μία εξάρτηση της Ευρώπης και δη, της Γερμανίας, ενεργειακά από τις Η.Π.Α. οπότε σιγουρεύουν τα ερείσματά τους στην Ευρώπη.

Οι Γερμανοί πάντως δε φαίνεται να θέλουν να χαλάσουν το ενεργειακό πλάνο που έχουν σχεδιάσει να εκτελέσουν για τα επόμενα χρόνια και το οποίο περιλαμβάνει τον σημαντικό αυτό αγωγό.