Προμηνύεται κόλαση! Οι Άραβες προειδοποιούν τις ΗΠΑ να μην ανακοινώσουν το ειρηνευτικό τους σχέδιο για τη Μ. Ανατολή

Οι αραβικές χώρες έχουν προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μην ανακοινώσουν το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή,

προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή στην περιοχή. Πηγή δήλωσε στη Haaretz ότι η οποιαδήποτε συμφωνία, που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Παλαιστινίων, θα μπορούσε να προσθέσει μόνο ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ.

“Εάν η διοίκηση παρουσιάσει ένα σχέδιο χωρίς την Ιερουσαλήμ και χωρίς τους πρόσφυγες, θα πρόκειται για σεισμό, του οποίου οι επιπτώσεις θα υπονομεύσουν τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή και κανείς δεν είναι έτοιμος γι ‘αυτό”, ανέφερε στη Haaretz, πηγή εξοικειωμένη με την κατάσταση.

Η πηγή υποστήριξε επίσης, ότι η αραβική αντιπροσωπεία ανέφερε το γεγονός ότι οι χώρες τους αντιμετωπίζουν εσωτερικές προκλήσεις.

“Η Αίγυπτος δεν έχει λίγα εσωτερικά ζητήματα μαζί με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Σινά, η Ιορδανία αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες στο εσωτερικό μέτωπο και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Συρία δεν απλοποιούν τα πράγματα, ενώ οι Σαουδάραβες έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στην Υεμένη και τον αγώνα κατά του Ιράν”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι παρατηρήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με την προηγούμενη έκθεση της ισραηλινής εφημερίδας Hayom, που υποδηλώνει ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο των ΗΠΑ για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ανεξάρτητα από το μποϊκοτάζ και την απόρριψη του Αμερικανικού ρόλου διαμεσολάβησης από τους Παλαιστίνιους.

Η λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα» προωθείται από τον ανώτερο σύμβουλο του Τραμπ, Jared Kushner και τον απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Jason Greenblatt, που επέστρεψαν πρόσφατα από την εκεί περιοδεία τους.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η γαλλική ιστοσελίδα Intelligence on-line ανέφερε ότι το δίδυμο Kushner- Greenblatt, ξεκίνησε μια μυστική συνάντηση μεταξύ των αρχηγών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και των επικεφαλής της Μοσάντ του Ισραήλ.

Μιλώντας με την παλαιστινιακή εφημερίδα, Al Quds, την περασμένη εβδομάδα, ο Kushner είπε, ότι ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί το ειρηνευτικό σχέδιο με τον Μαχμούντ Αμπάς.

«Αν ο Πρόεδρος Αμπάς είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε στη συζήτηση, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, τότε πρόκειται να ανακοινώσουμε το σχέδιο», δήλωσε ο Kushner, προσθέτοντας ότι το σχέδιο θα είναι έτοιμο “σύντομα”.

Σύμφωνα με την ισραηλινή διαδικτυακή έκθεση DEBKAfile, τον περασμένο μήνα, το σχέδιο θα έδινε στους Παλαιστινίους περιορισμένη κυριαρχία, σε πάνω από το ήμισυ, της κατεχόμενης από το Ισραήλ, Δυτικής Όχθης και δίνει ως πρωτεύουσα της περιοχής, το χωριό Abu Dis, ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Ιστορικά, οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.
Το αμερικανικό σχέδιο αναμένεται επίσης να επιμείνει στον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς, με αντάλλαγμα τη χορήγηση της κυριαρχίας της Παλαιστίνης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Tραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετέφερε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πόλη, προκαλώντας ένα κύμα έντονων εντάσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ.
Η απόφαση του Tραμπ πυροδότησε τη βία στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας κι επικρίθηκε σκληρά από τις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu