• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πως οι Έλληνες θα «στρίμωχναν» ΤΩΡΑ την Τουρκία – Όλη η αλήθεια για την «εισβολή» στην Συρία (ΒΙΝΤΕΟ-ΧΑΡΤΗΣ)

Πως οι Έλληνες θα «στρίμωχναν» ΤΩΡΑ την Τουρκία – Όλη η αλήθεια για την «εισβολή» στην Συρία (ΒΙΝΤΕΟ-ΧΑΡΤΗΣ)

Τα πράγματα για την γείτονα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα αν ο Ελληνισμός...

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

H Toυρκία ακολουθεί την τακτική του ανοίγματος ταυτόχρονων μετώπων σε Ανατ. Μεσόγειο και Συρία.

Γιατί το κάνει αυτό;

Η Άγκυρα δεν δείχνει να φοβάται τις αντιδράσεις της Κύπρου, καθώς… δεν υπάρχουν.

Εδώ δεν βγαίνει καλά-καλά μία κοινή πολιτική ανακοίνωση όλων των κυπριακών κομμάτων απέναντι στην τουρκική εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ως εκ τούτου, το τουρκικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στην ΚΑΡΔΙΑ Κυπριακής ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα με νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε σήμερα το πρωί.

Παρόλο, δηλαδή, που η Τουρκία έχει συγκεντρώσει το βλέμμα της στην βόρεια Συρία, φαίνεται πως δεν πτοείται στο «μέτωπο» της ανατολικής Μεσογείου, καθώς εξέδωσε νέα προκλητική NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θέλει να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέσα στην «καρδιά» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, συγκεντρώνοντας δυνάμεις στην περιοχή για «προστασία» των γεωτρήσεων.

Οι Τούρκοι θεωρούν πως ο πραγματικός κίνδυνος είναι οι Κούρδοι, εντός και εκτός τουρκικής επικρατείας, οι οποίοι θέλουν κουρδικό κράτος. Ωστόσο, η πολύχρονη απραγία Ελλάδας και Κύπρου, τους δίνει το δικαίωμα να παριστάνουν την «υπερδύναμη», καθότι αφενός ετοιμάζονται για εισβολή στην Συρία, αφετέρου στέλνουν ναυτικές δυνάμεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και εποφθαλμιούν και ελλαδικό ζωτικό χώρο, γνωρίζοντας πως ΔΕΝ θα έχουν επιπτώσεις.

Οι στόχοι Ερντογάν στην βορειοανατολική Συρία είναι η διαμόρφωση μιας «ζώνης ασφαλείας» που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο εδαφικής συνέχειας ανάμεσα στις ζώνες που ελέγχουν οι δυνάμεις των Κούρδων στην Βόρεια Συρία. Να μην ενδυναμωθούν δηλαδή οι Κούρδοι και ταυτόχρονα οι Τούρκοι να επεκτείνουν το έδαφος τους.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι μια εύκολη υπόθεση.

Η Τουρκία εξασφάλισε μεν το… «πράσινο φως» για την ζώνη ασφαλείας, όμως από εκεί και πέρα θα έχει να αντιμετωπίσει την παρουσία των κουρδικών πολιτοφυλακών ( δεκάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες), οι οποίες είναι καλά εξοπλισμένες και αποφασισμένες να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων.

Πέραν τούτου, τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν κάνει σαφές πως το σύνολο της συριακής επικράτειας πρέπει να περάσει στον έλεγχο της κυβέρνησης της Δαμασκού (με ελευθερίες στους Κούρδους της Β.Συρίας) και με αυτή την έννοια η τουρκική παρουσία μπορεί να υπονομεύσει την εν λόγω προοπτική.

Εκτός και αν ο Ερντογάν, σε συνεννόηση με Πούτιν και Τραμπ θα προχωρήσει σε ελεγχόμενη εισβολή, χωρίς να πληγούν τα συμφέροντα Μόσχας και Ουάσινγκτον (Εθνική Δεξιά).

Ήδη, πάντως, η Ρωσία έχει εκφράσει την αντίθεσή της, ενώ η Τεχεράνη αντιδρά στην παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων που δεν έχουν προσκληθεί από την κυβέρνηση της Δαμασκού.

Γι’ αυτό, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας (CHP) έχει υποστηρίξει την ανάγκη να υπάρξουν συνομιλίες και με την κυβέρνηση Άσαντ.

Η όλη κατάσταση έχει φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και πραγματικές δυσκολίες, καθιστώντας την ακόμη περισσότερο μέρος της συριακής κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αναφορικά με το μέλλον της γείτονας.

Άπαξ και δεν πετύχει το εγχείρημα, τότε δεν αποκλείεται η συριακή κρίση να επεκταθεί ΕΝΤΟΣ τουρκική επικρατείας.

Αν μάλιστα η Τουρκία γνώριζε πως στα δυτικά και στα νοτιοδυτικά της είχε να αντιμετωπίσει δύο αποφασισμένες ηγεσίες, τότε θα σκεφτόταν πολύ αν θα έστηνε το πολυμετωπικό πανηγύρι που έχει στήσει, ενώ το μέλλον της θα γινόταν ακόμα πιο δυσοίωνο.

Δείτε στον παρακάτω χάρτη την «ζώνη ασφαλείας» που θέλει να σχηματίσει η Άγκυρα μέσα στο έδαφός της Συρίας. Θα έχει βάθος από 30 έως 40 χιλιόμετρα, ενώ το μήκος της θα είναι από 300 μέχρι και 480 χιλιόμετρα!

Από τα σύνορα της Τουρκίας και μέχρι την κόκκινη έντονη γραμμή θα μπορούσαν να επανεγκατασταθούν 1 με 2 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες, ενώ εάν η ζώνη ασφαλείας επεκτεινόταν μέχρι την κόκκινη διακεκομμένη γραμμή, τότε θα μπορούσαν να επαναπατριστούν 3 εκατομμύρια Σύροι.

Αυτό ισχυρίζεται η Τουρκία.

Η αλήθεια είναι πως, κατά αυτόν τον τρόπο, η Τουρκία θα επεκτείνει τα εδάφη της, δημιουργώντας μία ζώνη άμυνας μουσουλμάνων (θα κτίσει στην περιοχή τεμένη) έναντι των Κούρδων. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει πρόσχημα πολέμου, προκειμένου να αποσταλούν ακόμα περισσότεροι «πρόσφυγες και μετανάστες» στην Ελλάδα.

Στον χάρτη σημειώνονται με κίτρινο χρώμα οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους του YPG και του PKK, με ροζ χρώμα οι περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Άσαντ, με σκιασμένο πράσινο χρώμα οι περιοχές που ήδη έχει καταλάβει στη Συρία η Τουρκία, ενώ με πράσινο οι περιοχές που ελέγχονται από την τουρκόφιλη Συριακή αντιπολίτευση.

ΦΩΤΟ eurokinissi