• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πιέσεις στον Ερντογάν που φέρνουν ανατροπές: «Φύγε από την Ρωσία – Σταμάτα στην Συρία»

Πιέσεις στον Ερντογάν που φέρνουν ανατροπές: «Φύγε από την Ρωσία – Σταμάτα στην Συρία»

Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση Ερντογάν πιέζεται πολύ στην Τουρκία και προσπαθεί να στρέψει την προσοχή στην Ελλάδα.

Την Τρίτη ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ιδρυτικό μέλος του κυβερνώντος κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (AKP), και άλλοτε φίλος και στενός συνεργάτης του τούρκου προέδρου, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του τούρκου προέδρου.

Συγκεκριμένα, στην σκιά των θανάτων 13 Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ, ο προκάτοχος του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ότι ‘’ακόμα και αν μας προκαλούν, δεν πρέπει να εισέλθουμε σε ανοιχτό πόλεμο με τη Συρία’’. 

Σε σχέση με την εισβολή στα κατεχόμενα από Κούρδους συριακά εδάφη σημείωσε ότι ‘’ευθυνόμαστε απολύτως για τη Συρία… Όταν δεν μπορέσαμε να λύσουμε το κουρδικό μέσω πρωτοβουλιών συμβατών με τα υψηλά κριτήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσέλαβε τοπικές και διεθνείς διαστάσεις’’.

Επιπλέον, ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία ήταν λάθος:

 «Η χώρα μας πρέπει να είναι μέρος του Δυτικού μπλοκ μαζί με την Ευρώπη για να εξασφαλίσει η δημοκρατία και ο πλουραλισμός… Η χώρα μας είναι μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες και προφανώς δεν έπρεπε να προχωρήσει σ’ αυτήν την αγορά», ξεκαθαρίζει ο Γκιουλ.

«Οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας έχουν ξεπεράσει το επίπεδο μίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε σημείο πολύ πέρα από τους διπλωματικούς δεσμούς. Η ασυμβατότητα μεταξύ του ρωσικού συστήματος όπλων και του εξοπλισμού του ΝΑΤΟ υπονόμευσε τη δύναμη του τουρκικού στρατού».

Τέλος, ο Γκιουλ αποκάλυψε πως θα στηρίξει τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλί Μπαμπατζάν σε περίπτωση που ο τελευταίος ιδρύσει νέο πολιτικό φορέα, κόντρα φυσικά στον παλιό του φίλο Ενρτογάν.

Όλα δείχνουν πως η διεθνιστική Δύση έχει «κινήσει» πολιτικούς εντός Τουρκίας, όλων των πολιτικών αποχρώσεων (ακόμα και εντός ιδεολογικοπολιτικών κύκλων του Ερντογάν), προκειμένου να συνετιστεί ο τούρκος ηγέτης και να επιστρέψει στην πολιτική του ΝΑΤΟ. Ειδάλλως δεν αποκλείεται ακόμα και να αντικατασταθεί, μέσω διαδικασιών ή… όχι.

Με πληροφορίες από skai.gr, ΦΩΤΟ eurokinissi