• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πιέσεις στην Κύπρο να κλείσει τα λιμάνια της στον Πούτιν – Αρνείται η Λευκωσία (ΒΙΝΤΕΟ)

Πιέσεις στην Κύπρο να κλείσει τα λιμάνια της στον Πούτιν – Αρνείται η Λευκωσία (ΒΙΝΤΕΟ)

Μάχη υπερδυνάμεων στον Νότο του Ελληνισμού

Παρά το νομοσχέδιο (East Med Act), το οποίο αφορά τον αγωγό παγκοσμιοποιητικών συμφερόντων, ο οποίος μέσω Κύρους και Ελλάδας επιδιώκει να τροφοδοτεί την Ευρώπη με φυσικό αέριο, ως αντίβαρο στην Ρωσία,  η Κύπρος αρνείται να κλείσει τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία.

Όπως μεταδίδουν κυπριακά αλλά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Σάββας Αγγελίδης ανέφερε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση σε ρωσικά και σε άλλα πλοία, σε λιμάνια και υποδομές, παρά τις τροποποιήσεις των ΗΠΑ στο σχέδιο νόμου για τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να αναγκάσει την Κύπρο να σταματήσει την παροχή των λιμενικών εγκαταστάσεων της σε ρωσικά ή άλλα πλοία», ανέφερε ο Αγγελίδης σε συνέντευξή του στο CYBC.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστός ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Όπως διαβάζουμε στο Sputnik, eρωτηθείς πριν από λίγα 24ωρα, σχετικά με το νομοσχέδιο EastMed Act, ο Νίκος Αναστασιάδης, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία των δύο γερουσιαστών για το νομοσχέδιο, όπως είχε κατατεθεί στην αρχή, την ίδια στιγμή, εξέφρασε τη λύπη του για τις τροπολογίες που έγιναν σε αυτό, οι οποίες «επηρεάζουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε επιπλέον ότι ότι «μέχρι σήμερα παροχή προς οποιαδήποτε χώρα εγίνετο πάντοτε για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν θεωρώ ότι μπορεί να τίθενται ανάλογοι όροι ιδιαίτερα με μία χώρα, και μιλώ για την Αμερική, με την οποία επιδιώκουμε περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας».

To νομοσχέδιο «East Med» υποστηρίζει την άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου για δεκαετίες, ενώ η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το σχέδιο νόμου με τροπολογίες που καλούν τις χώρες της περιοχής να αρνηθούν την είσοδο στα ρωσικά πλοία, κάτι που η Μεγαλόνησος αρνείται να πράξει επί της παρούσης.

Ως αντάλλαγμα υπόσχονται επίσης καταγραφή των παραβιάσεων της Τουρκίας.