«Πειρατές» της Αν.Μεσογείου οι Τούρκοι: Κλέβουν έτοιμα κοιτάσματα στην Κύπρο!

Η πλήρης απουσία δυναμικής ελληνικής αντίδρασης αυτά επιφέρει.

Σε μία πρωτοφανή για τα διεθνή δρώμενα κίνηση έχει προβεί η Τουρκία, η οποία ανενόχλητη όχι μόνο κάνει αλλεπάλληλες γεωτρήσεις εντός Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και με «οδικό χάρτη» τις ξένες μελέτες!

Πιο συγκεκριμένα, ρεπορτάζ του κυπριακού Philenews, αναφέρει πως από το προηγούμενο Σάββατο οι Τούρκοι μέσω του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» προβαίνουν σε στοχευμένες γεωτρήσεις στο «Οικόπεδο 8» της Κυπριακής ΑΟΖ, φτάνοντας στο σημείο να…κλέψει όλες τις μελέτες που είναι στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εύρεση κοιτασμάτων.

Η Άγκυρα μάλιστα μετονόμασε την ίδια τοποθεσία γεώτρησης από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία 1».

Όπως μεταδίδει το philenews, οι υποβρύχιες έρευνες νότια του υποθαλάσσιου όρους «Ερατοσθένης» είχαν ανακαλύψει τόσο συσσωρεύσεις αγγείων όσο και υπολείμματα ναυαγίου .

Για αυτόν λοιπόν τον λόγο επιλέγηκε σημείο γεώτρησης το σημείο «3» μεταξύ εννέα σημείων στην ίδια περιοχή που είχαν μελετηθεί, έτσι ώστε να μην επηρεάσει τα ευρήματα αυτά.

Θυμίζουμε πως οι τελευταίες τουρκικές γεωτρήσεις γίνονται στο «Οικόπεδο 8», που όπως θα δείτε βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές της Λεμεσού, σε μία θαλάσσια περιοχή που η Τουρκία δεν έχει καμία απολύτως σχέση:

(energypress)

Εκμεταλλευόμενη τις συγκεκριμένες μελέτες, η Άγκυρα (εντελώς «τυχαία») έστειλε το «Γιαβούζ» να τρυπήσει σε μία απόσταση αρκετά κοντινή από το «σημείο 3» -στο νότιο τμήμα του «Οικοπέδου 8»- για το οποίο έκανε αναφορά η έκθεση της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ.

Η «ακτινογραφία» των τουρκικών γεωτρήσεων δείχνει πως στην Άγκυρα δεν αρκέστηκαν μόνο στην τοποθεσία, αλλά χρησιμοποίησαν και όλα εκείνα τα στοιχεία γεωτρήσεων που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί της ΕΝΙ.

Επομένως αντιλαμβάνεται κανείς πως οι Τούρκοι όχι μόνο προβαίνουν σε κατ’επανάληψη παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, όχι μόνο «κλέβουν» όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις «εύφορες» θαλάσσιες περιοχές, αλλά έχουν πλήρη αναξιοπιστία στις δικές τους μελέτες!

.

Η «χλιαρή» ελληνική απάντηση

Και ενώ όλες αυτές οι…υποκλοπές λαμβάνουν χώρα λίγα χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Κύπρου, Αθήνα και Λευκωσία περιορίστηκαν σε…αυστηρές ανακοινώσεις προς την Άγκυρα.

«Είμαστε έντονα ενοχλημένοι από τη νέα έκνομη ενέργεια της Τουρκίας που αφορά την επέμβασή της στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ»,
δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούσιος, παρομοιάζοντας την Τουρκία με «κράτος-πειρατή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση της Αθήνας, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να επισημαίνει:

«Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν εκπλήσσεται από την ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες και σημειώνει περαιτέρω πως εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της».

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί