• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παρέμβαση της “Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων”

Παρέμβαση της “Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων”

Πρόληψη ή “ανάπτυξη” είναι το ερώτημα που θέτει η “Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων” ενόψει της συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης αύριο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Όπως τονίζουν τα μέλη της Πρωτοβουλίας: «Έχουμε μια ευκαιρία να πούμε ένα δυνατό όχι στην καταστροφή των θαλασσών και της τοπικής οικονομίας… οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι καλούνται να τοποθετηθούν πάνω σε ένα δίπολο, από τη μια η πρόληψη και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η αλιεία και η τουριστική οικονομία και από την άλλη τα ισχυρά συμφέροντα του πετρελαϊκού λόμπι και το εθνικό αφήγημα μιας εξαιρετικά αμφιλεγόμενης “ανάπτυξης” με κάθε κόστος».

Στο περιφερειακό συμβούλιο θα συζητηθεί και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου), σε μια θαλάσσια περιοχή έκτασης 34.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πολύ κοντά στα νότια παράλια της Κρήτης και εκεί όπως επισημαίνει η Πρωτοβουλία «…θα ληφθεί μια απόφαση από αυτές που καθορίζουν το μέλλον όλων μας». Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων προβάλλουν το ότι: «Η οικολογική επιστήμη εστιάζει στην αρχή της πρόληψης, αν δηλαδή, υπάρχουν ενδείξεις ότι μια ανθρωπογενής παρέμβαση ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον ή/και στην ανθρώπινη υγεία, η επιστήμη προτείνει τη μη υλοποίηση της παρέμβασης.

Σε πλήρη αντίθεση, η “ανάπτυξη” όπως την εννοούν οι πετρελαϊκές πολυεθνικές, εστιάζει στην επιχειρηματική κερδοφορία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα». Επιμένουν μάλιστα από πλευράς της Πρωτοβουλίας, πως η μορφολογία του πυθμένα της θάλασσας νότια της Κρήτης και τα μεγάλα βάθη δεν προσφέρεται για “εύκολη” εξόρυξη. «Η υψηλή σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου επισφραγίζει την επικινδυνότητα του “αναπτυξιακού” εγχειρήματος, αυξάνοντας κατακόρυφα την πιθανότητα ατυχήματος και ανεξέλεγκτης διαρροής πετρελαίου στις θάλασσες μας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας τα μέλη της οποίας την Παρασκευή θα θέσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ερωτήματα που προέκυψαν από την ανάγνωση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το συντονιστικό της Πρωτοβουλίας καλεί τους πολίτες στην Κρήτη, να συμμετέχουν στο Όχι που αφορά στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και καταστροφή του νησιού της Κρήτης αλλά και στον αγώνα ενάντια των εξορύξεων, δεδομένου όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Γιώργος Βλοντάκης εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας: «Θεωρούμε το θέμα των εξορύξεων ως ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για το νησί μας, διότι υπάρχει η πεποίθηση πως ακόμα και στο στάδιο των ερευνών για υδρογονάνθρακες, θα υπάρξουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα το θαλάσσιο νότια του νησιού αλλά και ρύπανσης στις ακτές. Πολύ δε περισσότερο εάν προχωρήσουν σε φάση εργασιών συστηματικότερα, οπότε θα είναι δεδομένο πώς θα υπάρξουν σοβαρές επιβαρύνσεις στις ακτές τόσο κοινωνικές όσο και περιβαλλοντικές». Ουσιαστικά η εικόνα της Κρήτης που υπάρχει για τους τουρίστες ανέφερε ο κ. Βλοντάκης, αλλά και των επισκεπτών, «… εικόνα ειδυλλιακή, θα καταστραφεί. Υπάρχει μία εξαιρετικά μεγάλη ελαφρότητα, από πλευράς των υπευθύνων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα πρέπει όλοι να δουν και να εξετάσουν πολύ σοβαρά το θέμα και τις επιπτώσεις στην Κρήτη. Το νησί, βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό αλλά και στην παραγωγή πολλών ποιοτικών προϊόντων και πίσω από αυτήν την αποδοχή των προϊόντων τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους ξένους επισκέπτες του νησιού μας, υπάρχει μία εικόνα ενός νησιού με ωραίο περιβάλλον ωραίο τοπίο και όχι πετρελαιοπηγές. Θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις, μεγάλη ρύπανση των νοτίων ακτών και αυτό δεν το αρνείται ούτε η ίδια η Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

photo:pexels