Παρέμβαση Κίνας για Μέση Ανατολή!! Ο κόσμος αλλάζει…

Δίνεται πλέον ίση ή και μεγαλύτερη βαρύτητα σε όσα λένε και κάνουν Μόσχα-Πεκίνο από ότι οι ΗΠΑ και οι «δορυφόροι» τους.

Η Κίνα υποστηρίζει τις χώρες της Μέσης Ανατολής για τη διατήρηση της στρατηγικής τους ανεξαρτησίας, την απαλλαγή τους από εξωτερική “ανάμειξη” και τη διατήρηση του μέλλοντος της περιοχής στα χέρια τους, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ.

Ο Τσιν έκανε τη δήλωση αυτή σε συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας στο Πεκίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων με την υπογραφή κοινής δήλωσης μετά την συνάντηση, προσθέτει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η Κίνα θα συνεργαστεί με τις χώρες (της περιοχής) για την υλοποίηση πρωτοβουλιών (…) προκειμένου να προωθηθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα (και) η ανάπτυξη” στη Μέση Ανατολή, δήλωσε παράλληλα σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Μάο Νινγκ.

Το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV είχε εξάλλου χαιρετίσει νωρίτερα σήμερα “την πρώτη επίσημη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών εδώ και πάνω από επτά χρόνια”, σε μια πρόοδο που επετεύχθη “με την ενεργή μεσολάβηση της Κίνας”.

Μετά την συνάντησή τους στο Πεκίνο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και ο Σαουδάραβας ομόλογός του Φαϊζάλ μπιν Φάρχαν διαβεβαίωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν το έργο τους για την προσέγγιση των χωρών τους.

“Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την υλοποίηση της συμφωνίας του Πεκίνου και την εφαρμογή της κατά τρόπο που αυξάνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, όπως και τους τομείς συνεργασίας και βοηθά στη δημιουργία ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας” στην περιοχή, επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί