Παραδοχή από την Τουρκία: «Οι ΗΠΑ «γέρνουν» στην Ελλάδα – Δεν μπορούν να στηρίζονται σε εμάς»

Ποια η εμπλοκή της Ρωσίας στα γεωπολιτικά παιχνίδια της Ανατολικής Μεσογείου.

Να «φωτίσει» το αρκετά περίπλοκο γεωπολιτικό πεδίο στην Ανατολική Μεσόγειο προσπάθησε ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού στρατού, Erdogan Karakus.

Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, ο Τούρκος πρώην στρατηγός ανέλυσε την εμπλοκή των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στην γενικότερο κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, στην οποία Τουρκία και Ελλάδα παίζουν ενεργό ρόλο.

Πιο συγκεκριμένα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ρωσικού μέσου, ο Τούρκος πρώην αξιωματούχος παραδέχθηκε πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον εύκολα να στηριχθούν σε μία συμμαχία με την Τουρκία.

Παράλληλα σκιαγραφώντας τις κινήσεις της Ελλάδας πρόσθεσε:

«Ενόψει των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο και των εντάσεων στις τουρκοελληνικές σχέσεις, η Αθήνα επιδιώκει να προσφέρει κάθε υποστήριξη στο ΝΑΤΟ. Ο στόχος είναι να σιγουρευτεί η υποστήριξη της Ουάσινγκτον, κάτι που επιβεβαιώθηκε από μια πρόσφατη επίσκεψη ενός αξιωματικού του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση του Αράξου στην Ελλάδα.

Ενώ η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει τη στήριξη της Αμερικής ενάντια στην Τουρκία όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο και τα νησιά του Αιγαίου, οι ΗΠΑ με τη σειρά τους επιδιώκουν να αντλήσουν το μέγιστο όφελος από αυτή την κατάσταση.

Η επίσκεψη του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στον Άραξο είναι μια προειδοποίηση της Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα».

Αναφερόμενος σε αυτήν την…«win-win» συμμαχία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ο Τούρκος πρώην στρατηγός αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο Sputnik:

«Υπενθυμίζοντας την μεγάλη σύγκρουση των αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, (ο Ερντογάν Καρακους) σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να στηριχθεί στην Τουρκία σε αυτήν την αντιπαράθεση».

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu