«Παγκόσμιος πόλεμος»: Η χώρα που κρίνει τα πάντα αυτή την στιγμή (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

«Στην Συρία συντελείται ένας παγκόσμιος πόλεμος», αναφέρει η Deutsche Welle, επικαλούμενη την πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, στην ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή».

Η αλήθεια είναι πως οι μαζεμένες δυνάμεις πλέον στην Συρία είναι πάρα πολλές με «μπροστάρηδες» τους Αμερικανούς, τους Ρώσους και τους Γάλλους.

Παράλληλα, εντείνεται η στρατιωτική αντιπαράθεση Ισραήλ-Ιράν στο έδαφος της Συρίας.

Όλοι αποφεύγουν, μέχρι στιγμής, μια απευθείας σύγκρουση, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει όλο αυτό.

Ο Σύρος πρόεδρος τόνισε ότι «ενδέχεται να μην είναι o τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά οπωσδήποτε ένας παγκόσμιος πόλεμος», ο οποίος συμπληρώνουμε εμείς, από μία σπίθα ενδέχεται να επεκταθεί.

Ο Άσαντ εξέφρασε, όπως είχατε διαβάσει, έχει την ελπίδα να μην ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των υπερδυνάμεων και πρόσθεσε ότι μόνο η Ρωσία είναι σε θέση αποτρέψει αυτό τον κίνδυνο.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, κατά την εκτίμηση της εφημερίδας Al-Quds-al-Arabi, τα νήματα πλέον στην Συρία κινούνται από τις Μεγάλες Δυνάμεις, τους δύο δηλαδή πόλους εξουσίες στον πλανήτη την Δύση (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ο.Η.Ε. και την Ρωσία με τους φανερούς και κρυφούς (βλ. Τραμπ και Ιερουσαλήμ) συμμάχους της.

«Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν στο συριακό έδαφος. Η μάχη μεταξύ των δύο λαμβάνει χώρα στο έδαφος και τον εναέριο χώρο μια τρίτης χώρας», συνεχίζει η εφημερίδα.

Προς το παρόν, όπως σχολιάζεται, Ισραήλ και Ιράν, προσπαθούν να αποφύγουν μια κλιμάκωση. Και έχουν κάθε λόγο να το πράξουν σημειώνει η έτερη αραβική εφημερίδα Al araby al-jadeed, η οποία μεταξύ άλλων εκτιμά ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί με στρατιωτικά χτυπήματα να τερματίσει την ιρανική παρουσία στη Συρία, αλλά ούτε και να παρεμποδίσει την Τεχεράνη να κάνει χρήση σύγχρονων οπλικών συστημάτων εναντίον του. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ούτε το Ιράν είναι σε θέση να διεξάγει έναν νικηφόρο πόλεμο. Η χώρα είναι οικονομικά εξασθενημένη, ενώ την ίδια στιγμή εξαντλημένοι από τον πολυετή πόλεμο είναι και οι δύο ισχυρότεροι σύμμαχοι της: το καθεστώς Ασάντ και η οργάνωση Χεζμπολάχ. Σε μια απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση το μεν Ιράν κινδυνεύει με δραματική μείωση της στρατιωτικής του ισχύος, το δε Ισραήλ ενδέχεται να γίνει στόχος εκατοντάδων σύγχρονων πυραύλων. Κατά συνέπεια, καταλήγει η εφημερίδα, «η Συρία θα παραμείνει αρένα σύγκρουσης διεθνών παικτών».

Αυτό σημαίνει δηλαδή πως η Συρία γίνεται, με επίσημες δημοσιογραφικές παραδοχές, ο βασικός χώρος της παγκόσμιας αντιπαράθεσης και θα κρίνει πολλά για την έκβαση των πραγμάτων. Με άλλα λόγια η τύχη της Συρίας έχει ξεφύγει εντελώς από τις προθέσεις της εθνικής κυβέρνησης.

Για όσους δεν το έχουν πάρει είδηση, ξεκινά μια περίοδος «θερμή» για τον πλανήτη μας και φυσικά δεν ευθύνεται για αυτό η δήθεν «υπερθέρμανση» ούτε ο ζεστός καλοκαιρινός ήλιος που θα γεμίσει και φέτος τις απανταχού παραλίες.

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...