• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παγκόσμιο «πανηγύρι» στην Ανατ. Μεσόγειο – «Φωτιά» στον Νότο του Ελληνισμού βάζει η Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Παγκόσμιο «πανηγύρι» στην Ανατ. Μεσόγειο – «Φωτιά» στον Νότο του Ελληνισμού βάζει η Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

«Φουντώνει» η αντιπαράθεση με επίκεντρο την Κυπριακή ΑΟΖ...

Η Τουρκία φέρεται να οδηγεί στα άκρα την αντιπαράθεση στην ενεργειακή «σκακιέρα» της Κύπρου, ανακοινώνοντας ότι μέσα σε λίγες ημέρες ξεκινά γεωτρήσεις το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Αξιοσημείωτο είναι πως πέρα από το Γιαβούζ, η Τουρκία εξήγγειλε ότι τον Αύγουστο θα ξεκινήσει εργασίες και το Ορούτς Ρέις (Oruc Reic), το οποίο κατέρχεται στη Μεσόγειο συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, υποβρύχια και drones.

Παρά τις προειδοποιήσεις του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιντσάρογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Τουρκία έχει μείνει ολομόναχη στην ανατολική Μεσόγειο», η κυβέρνηση Ερντογάν δείχνει διατεθειμένη να ανεβάσει περαιτέρω το «θερμόμετρο» της έντασης, προσκαλώντας μάλιστα Ρωσία και Κίνα στο «πανηγύρι».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψει συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα για την εκμετάλλευση των πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, ως αντίβαρο στην δυτική βοήθεια που προσφέρεται σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Φατίχ Ντονμέζ δεν επιβεβαίωσε πάντως αν ο Πορθητής, το τουρκικό γεωτρύπανο, βρήκε κοίτασμα, όπως φημολογείται

Αντίθετα, αναφέρθηκε και στις προθέσεις της Τουρκίας για ανακήρυξη της δική της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι το θέμα εξετάζεται και από το δικό του υπουργείο Ενέργειας και από το υπουργείο Αμυνας, δίχως να έχουν καταλήξει στο σχέδιο.

Σύμφωνα με το SigmaLive, καταλήγοντας, ο Φατίχ Ντονμέζ κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ότι προσπαθεί να αφήσει εκτός ενεργειακής εξίσωσης την Τουρκία, η οποία, βάσει του διεθνούς Δικαίου δεν έχει κανένα δικαίωμα στην περιοχή, καθώς η κοινή  ελληνοκυπριακή ΑΟΖ, μέσω του Καστελόριζου, αποκλείει την Τουρκία.

Η Άγκυρα λοιπόν ανάβει για τα καλά το φιτίλι στην Ανατ. Μεσόγειο.

ΦΩΤΟ eurokinissi