• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι Τούρκοι βλέπουν την τελευταία τους ευκαιρία – Ζήτημα ύπαρξης αυτά που γίνονται στις μέρες μας

Οι Τούρκοι βλέπουν την τελευταία τους ευκαιρία – Ζήτημα ύπαρξης αυτά που γίνονται στις μέρες μας

Κοιτάσματα ή διαμελισμός;

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σε πρόσφατες δηλώσεις του, αναφέρθηκε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τόνισε πως στόχος, μεταξύ των άλλων, είναι οι φυσικοί πόροι αλλά και τα τεράστια οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από αυτά.

Ο Ντονμέζ μίλησε για τα επόμενα βήματα της Τουρκίας στην προσπάθεια αξιοποίησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, ενώ δεν άφησε ασχολίαστες τις εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου ήταν κατηγορηματικός για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας του:

Πρόκειται για ένα υπαρξιακό ζήτημα που αφορά τα 82 εκατομμύρια της Τουρκίας.

Η αλήθεια είναι πως η Τουρκία μέσω της συμμαχίας με την Μόσχα, η οποία της δίνει «αέρα» στις κινήσεις στην περιοχή, τα παίζει όλα για όλα, προκειμένου να «μείνει» ζωντανή, σε μία περίοδο που δρομολογούνται εξελίξεις με αλλαγές συνόρων στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε σε ομιλία του κατά την τελετή του θεμέλιου λίθου για την διεύρυνση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, ότι η Τουρκία με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2023 θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 5,4 δις κυβικών μέτρων προσθέτοντας ότι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο  από άποψης χωρητικότητας.

«Η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι θέμα μόνο του δικού μας Υπουργείου ή των αρμόδιων Υπουργείων”. “Είναι πάνω από όλα θέμα των 82 εκατομμυρίων, είναι θέμα της πατρίδας. Είναι θέμα της Τουρκίας. Είναι αγώνας ενάντια σε εκείνους που ενοχλούνται από την ύπαρξη της Τουρκίας, είναι αγώνας για την ύπαρξη της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανέφερε πως πάντοτε στάθηκαν όρθιοι ενάντια σε αυτούς που προσπάθησαν να κάνουν βήμα αγνοώντας την Τουρκία. “Χάρη σε αυτή τη δύναμη και την πίστη δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου ούτε σε άλλο θέμα για το οποίο πιστεύουμε στην ορθότητά του”, είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΦΩΤΟ eurokinissi