Οι Τούρκοι το είδαν, εμείς όχι; Έτσι προσέγγισαν την Ρωσία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η σημαντική διαφορά αυτή την στιγμή...

Η Ελλάδα δεν είναι απούσα από τις εξελίξεις στην Λιβύη, ωστόσο, η Τουρκία υπολογίζεται ως σοβαρότατος παίκτης στην περιοχή.

Δυστυχώς, σε αντίθεση με την Ελλάδα διαθέτει σταθερή κυβέρνηση, διπλωματικό επαγγελματισμό και όχι μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Τι συνέβη με την Ρωσία;

Μην ξεχνάμε πως η Μόσχα είχε «χτυπήσει» πολλάκις την «πόρτα» στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση, βάσει συμφερόντων. Η ανασφαλής Ελλάδα παρέμεινε προσκολλημένη στο δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν».

Τι έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν;

Ακτινογράφησε την συγκυρία και κατέληξε στο συμπέρασμα πως, στην παρούσα φάση, οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Τραμπ και Πούτιν, ανήκουν στο ίδιο ιδεολογικοπολιτικό στρατόπεδο.

Ως εκ τούτου, η Ουάσινγκτον έκανε τα «στραβά μάτια» στην τούρκο-ρωσική προσέγγιση, ενώ η Ελλάδα έμεινε να μιλάει για «ευρωπαϊκά σύνορα, δυτική συμμαχία κτλ.».

Ο Τούρκος πρόεδρος, επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια της χώρας του και αξιοποιώντας την ισχύ και την διαρκή βελτίωση των εξοπλισμών του, επιχειρεί να κατοχυρώσει τα τουρκικά συμφέροντα, στην ευρύτερη περιοχή, αμφισβητώντας ακόμα και την υφαλοκρηπίδα της Κρήτης.

Αυτό το πράττει φυσικά, με την ανοχή Μόσχας και Ουάσινγκτον, καθώς υπάρχει συνεννόηση βάσει συμφερόντων. Αρκεί φυσικά ο τούρκος ηγέτης να μην υπερβεί τα εσκαμμένα.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για αποστολή στρατιωτικής δύναμης ισλαμιστών μισθοφόρων, με σκοπό να κρατήσει τον Σάρατζ στην εξουσία και να κατοχυρώσει το Μνημόνιο με την Λιβύη. Αυτό φυσικά είναι αρκετά δύσκολο, καθώς ο Στρατάρχης Χαφτάρ, αντίπαλος του Ερντογάν και σύμμαχος της Ελλάδας, κρα΄τα στα χέρια του την θαλάσσια περιοχή που εποφθαλμιά η Τουρκία για την παράνομη οριοθέτηση τούρκο-λιβυκής ΑΟΖ.

Η Τουρκία λοιπόν, χάρη στον επαγγελματισμό βάσει του οποίου κινείται σε όλους τους τομείς λογίζεται από όλους ως σοβαρός συζητητής.

Γι’ αυτό και ναι μεν οι περισσότερες χώρες αποδοκίμασαν τη Τουρκία για το μνημόνιο της με την Λιβύη για την αστάθεια που προκαλεί στην περιοχή, ωστόσο απέφυγαν να καταδικάσουν την Άγκυρα για το περιεχόμενο του μνημονίου.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί