• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Στραπάτσο»! Οι τουρκικές τράπεζες δεν θα στηρίξουν το σχέδιο Ερντογάν για νέο κανάλι στο Βόσπορο

«Στραπάτσο»! Οι τουρκικές τράπεζες δεν θα στηρίξουν το σχέδιο Ερντογάν για νέο κανάλι στο Βόσπορο

Ο Ερντογάν έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει τον εαυτό του και όλους τους προκατόχους του

παραδίδοντας θα λέγαμε φαραωνικά έργα και ένα από αυτά τα σχέδια είναι και το νέο κανάλι στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης το οποίο και θα παρακάμπτει το φυσικό στενό του Βοσπόρου.

Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να παρακάμψει τη Συνθήκη του Μοντρέ η οποία και καθορίζει επακριβώς το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και του Ελλήσποντου ώστε να μην υπάγεται πλέον η Πόλη σε αυτή και να μπορεί το τουρκικό κράτος να εκμεταλευτεί το πέρασμα οικονομικά περισσότερο ενώ θα επιβάλλει καλύτερο έλεγχο στα στενά.

Η κίνησή του αυτή αποδοκιμάστηκε έντονα από μερίδα απόστρατων αξιωματικών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι θεωρούν ότι η κίνηση αυτή θα έχει έντονες αντιδράσεις από το εξωτερικό και ειδικά από τη Ρωσία η οποία πλήττεται άμεσα από τυχόν αλλαγή του καθεστώτος των στενών. Η έγγραφη αυτή διαμαρτυρία τους αντιμετωπίστηκε με φυλακίσεις και προσαγωγές μέρους των αξιωματικών για το θεαθήναι αλλά οι αντιρρήσεις τους είχαν αντίκτυπο μεγαλύτερο.

Τα βασικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Τουρκίας αρνούνται να στηρίξουν το εγχείρημα της παράκαμψης του Βοσπόρου με την κατασκευή του νέου καναλιού ανατολικά της Πόλης καθώς έχουν αμφιβολίες όχι μόνο ως προς το γεωπολιτικό σκέλος μίας τέτοιας ενέργειας και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην Τουρκία, αλλά και σε πιο πρακτικά ζητήματα τα οποία είναι η συνολική διεκπεραίωση του έργου καθώς απαιτούνται πολύ μεγάλες οικιστικές παρεμβάσεις στην ευρωπαϊκή πλευρά μαζί με όλα τα περιβαλλοντικά μέτρα που πρέπει να τηρηθούν. όλα αυτά ανεβάσουν το κόστος του εγχειρήματος σε δυσθεώρητα ύψη και παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση Ερντογάν έχει προχωρήσει στο παρελθόν σε πολλά ανάλογα σχέδια, εδώ τα πράγματα δυσκόλεψαν πριν καν αρχίσουν.

Το γεωπολιτικό κόστος, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό, οι μεγάλες παρεμβάσεις που χρειάζονται πολεοδομικά και η απροθυμία των τραπεζών να δανείσουν την κυβέρνηση με υπέρογκα ποσά για κάτι που πιθανότατα δε θα αποδώσει, είναι οι παράγοντες που βάζουν στοπ προσωρινά έστω, στο μεγαλεπήβολο πρόγραμμα της Τουρκίας για τα Στενά αν και ο Ερντογάν θα ήθελε να δει σε αυτό μία εθνική σύμπνοια. Ο φόβος όμως ότι αυτό είναι μία τελείως λάθος κίνηση, είναι μεγαλύτερος των ατομικών φιλοδοξιών του Ερντογάν.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.