Οι τελευταίες προειδοποιήσεις Κίσινγκερ για Πούτιν και Μ. Ανατολή

Το κορυφαίο διεθνιστικό τσιράκι και διπλωμάτης, Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος πέθανε την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 100 ετών, εξακολουθούσε να θεωρείται ότι μπορεί να επιδρά στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Μέχρι λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει, έδινε συνεντεύξεις και έκανε παρεμβάσεις για ζητήματα διεθνούς πολιτικής, δίνοντας βάση στο Ουκρανικό και το Μεσανατολικό.

Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα είπε ότι πρέπει να υπάρξει «κάποια ποινή» για την «ανοιχτή επιθετική ενέργεια» της Χαμάς όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει ως απάντηση στην επίθεση.

«Φυσικά, το πρώτο είναι να επαναφέρεις την ειρήνη, αλλά δεν μπορείς να κάνεις παραχωρήσεις σε ανθρώπους που έχουν δηλώσει και αποδείξει με τις πράξεις τους ότι δεν μπορούν να κάνουν ειρήνη».

Στη συνέντευξή του στις 11 Οκτωβρίου, πρόσθεσε ότι η σφαγή που προκάλεσε σε ισραηλινό έδαφος η Χαμάς θα μπορούσε να καταλήξει σε έναν γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί και να φέρει άλλες αραβικές χώρες υπό την πίεση της κοινής τους γνώμης», είπε ο Κίσινγκερ, αναφέροντας ότι η Αίγυπτος και η Συρία επιτέθηκαν στο Ισραήλ κατά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973.

Ο Κίσινγκερ χαρακτήρισε τόσο την επίθεση της Χαμάς όσο και τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία «θεμελιώδη επίθεση στο διεθνές σύστημα».

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Κίσινγκερ έκανε μία από τις τελευταίες δημόσιες αναφορές του στη Ρωσία και πιο συγκεκριμένα στον Πούτιν.

Τι είχε δηλώσει στο Bloomberg:

«Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να δυσκολευτεί να διατηρήσει την εξουσία εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάσει τη Ρωσία να εγκαταλείψει τη στρατιωτική επιθετικότητα και να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ευρώπη.

Ο Πούτιν είναι απίθανο να επιβιώσει εάν ο πόλεμος τελείωνε με μάλλον δυσμενείς όρους για τη Ρωσία».

Είχε προσθέσει μάλιστα πως παρά το προχωρημένο της ηλικίας του ήταν…πρόθυμος να ταξιδέψει ξανά στη Ρωσία για να συναντηθεί ο ίδιος με τον «Τσαρ Βλαντ», όπως τόσες φορές είχε κάνει στο παρελθόν.

απεμπε-EPA-KEYSTONE photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί