Οι Ρώσοι «περικυκλώνουν» την Κύπρο – Μήνυμα πολεμικής ισχύος στον Νότο του Ελληνισμού

«Καυτή εβδομάδα» χαρακτηρίζουν τα κυπριακά ΜΜΕ όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Κύπρου,

με την ρωσική παρουσία στον Νότο του Ελληνισμού να είναι πρωτοφανής στα ιστορικά χρονικά.

Όπως μεταδίδεται, η Μόσχα έχει δεσμεύσει συνολικά οκτώ μεγάλες θαλάσσιες περιοχές για ναυτικές ασκήσεις γύρω από την Κύπρο!

Όταν γράφουμε γύρω από την Κύπρο, αντιλαμβάνεστε πως ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμα και μεταξύ των βόρειων ακτών του νησιού και της Τουρκίας.

Οι ρωσικές ασκήσεις θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο.

Όλες οι δεσμεύσεις έγιναν με Navtex που κοινοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία και το διεθνές σύστημα Navarea III και περιλαμβάνουν περιοχές ανατολικά, δυτικά, βόρεια, νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω της προειδοποίησης για χρήση ρουκετών, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Notam με τις οποίες κλείνει για λόγους ασφαλείας μεγάλες περιοχές του FIR Λευκωσίας, που επικαλύπτουν το θαλάσσιο ίχνος των περιοχών των ρωσικών ασκήσεων.

Εκ των πραγμάτων, οι μεγάλες δυνάμεις λαμβάνουν την τελική τους διάταξη με πολεμικά σκάφη και αεροπλάνα λίγο πριν το τέλος του πολέμου στην Συρία.

Οι Ρώσοι θα κάνουν ασκήσει με 25 σκάφη και 30 αεροσκάφη, ενώ «ανιχνεύθηκε» μεταξύ άλλων και η παρουσία των στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22, αλλά και των παλαιοτέρων ελικοφόρων Tu-95 Bear που συχνά προβαίνουν σε υπερπτήσεις πάνω από τον Ατλαντικό.

Οι Αμερικανοί συγκεντρώνουν αμερικανικά πολεμικά σκάφη στην αν. Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων ένα αεροπλανοφόρο. Στην περιοχή του Αιγαίου και συγκεκριμένα κοντά στην Σύρο, εντοπίζονται αρκετά σκάφη του αμερικανικού ναυτικού, μονάδες οι οποίες κατευθύνονται προς την περιοχή της αν. Μεσογείου, ενώ έντονη είναι και η παρουσία μονάδων επιφανείας του γαλλικού και βρετανικού ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή.

Οι Τούρκοι διαθέτουν στην περιοχή 10 σκάφη και αρκετά εναέρια μέσα.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης, για την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η ρωσική παρουσία στην περιοχή είναι ιστορικά πρωτοφανής. Η Μόσχα έχει προβεί σε δέσμευση οκτώ συνολικά μεγάλων σε επιφάνεια θαλάσσιων περιοχών για διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων γύρω από την Κύπρο, αλλά ακόμα και στις βόρειες ακτές του νησιού και της Τουρκίας, με τις συγκεκριμένες ασκήσεις να διαρκούν ως και το Σάββατο.

Η Τουρκία δεν επιχείρησε να αμφισβητήσει την Navtex για τις ρωσικές ασκήσεις, κάτι που είχε κάνει στο παρελθόν.

Ωστόσο, συνεχίζει να προκαλεί, φέρνοντας το «Μπαρμπαρός» πλέον μέχρι τα βράχια του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα.

Επίσης, ανακοίνωσε αεροπορικές ασκήσεις έρευνας – διάσωσης, αμέσως μετά τη λήξη των ρωσικών ασκήσεων, σε περιοχή βόρεια και βορειοδυτικά των ακτών της Κύπρου.

Τα πράγματα στο Νότο του Ελληνισμού δείχνουν έκρυθμα!

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu