Οι Ρώσοι μίλησαν για τα Βαλκάνια: Η περίεργη σύγκριση με τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους

Πού το πάνε;

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, παραχώρησε συνέντευξη στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Politika.

Η ίδια έκανε μια συνολική αξιολόγηση της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας στην περιοχή, καθώς και του ιστορικού πλαισίου αυτής.


«Το να μιλάμε για τους στόχους της ίδιας της Γερμανίας στα Βαλκάνια σήμερα, ή οπουδήποτε αλλού, θα ήταν μεγάλη υπερβολή. Μόνο όσοι έχουν πραγματική κυριαρχία και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική μπορούν να έχουν τους δικούς τους στόχους εξωτερικής πολιτικής.

Η σύγχρονη Γερμανία δεν έχει κανένα από τα δύο. Στο πλαίσιο της κατανομής ρόλων μεταξύ των αμερικανικών δορυφόρων στην Ευρώπη, οι Γερμανοί, έχοντας σημαντική εμπειρία πρόκλησης στρατιωτικών συγκρούσεων στα Βαλκάνια, κάνουν καλή δουλειά ως «Δυτικός επιμελητής» στην περιοχή από την πλευρά της Ουάσιγκτον»

Η ίδια επεσήμανε ότι «ψάχνοντας λόγους για να ξεκινήσουν δύο παγκοσμίους πολέμους, η Γερμανία τους βρήκε στα Βαλκάνια».

Η Ζαχάροβα συνέκρινε την καταστροφική πολιτική της Γερμανίας στα Βαλκάνια με αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και στη Σερβία.

Σε ό,τι αφορά την ομόδοξη Σερβία η σιδηρά κυρία της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής σημείωσε με νόημα τα εξής:

«Η Δύση έχει από καιρό και μεθοδικά ακολουθήσει τις «ανατρεπτικές» πολιτικές της κατά της Σερβίας, με στόχο να της στερήσει την κυριαρχία της και το δικαίωμα να καθορίζει την ανάπτυξη της χώρας κατά την κρίση της. Το Βελιγράδι αναγκάζεται να ενταχθεί στη λατρεία της «ακύρωσης» της Ρωσίας, να εγκαταλείψει τα αυθεντικά εθνικά του συμφέροντα».

(απεμπε-EPA photo)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί