• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Πούτιν κάνει “χρυσές δουλειές” – Ποια άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία, πήρε τους S-400;

Ο Πούτιν κάνει “χρυσές δουλειές” – Ποια άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία, πήρε τους S-400;

Η δεύτερη συστοιχία του ρωσικού αντιαεροπορικού S-400, σήμερα έφτασε στην….Κίνα δια θαλάσσης. Ο πλανήτης βέβαια έχει στραμμένο το βλέμμα του στην Τουρκία.

Διαβάζουμε στο πρακτορείο Tass:

Το μεταγωγικό πλοίο που μεταφέρει το πρώτο φορτίο της δεύτερης συστοιχίας των S-400 απέπλευσε με προορισμό την Κίνα από το λιμάνι Ουστ-Λουγκά της Βαλτικής.

Υπενθύμιση: Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό. Η πρώτη συστοιχία κατέφθασε στην Κίνα το 2018, ενώ η συμφωνία για την αγορά έγινε το 2014. Οι Κινέζοι ήδη έχουν πραγματοποιήσει επιτυχημένες δοκιμαστικές βολές.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δίνουν σημασία στην παράδοση των S-400 στην Τουρκία. Λογικό γιατί μας ενδιαφέρει άμεσα. Η παράδοση του αντιαεροπορικού συστήματος όμως (και) στην Κίνα, αξίζει να σχολιαστεί.

Ενώ δεν υπάρχει ιδεολογική ταύτιση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, βλέπουμε ότι οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει άριστες σχέσεις στον οικονομικό αλλά και στον στρατιωτικό τομέα.

Αν και το σκληρό Κομμουνιστικό καθεστώς έχει αφαιρέσει βασικές ελευθερίες από τους πολίτες του, εδώ και 20 χρόνια προσπαθεί να φιλελευθεροποιήσει (αρχικά) την οικονομία του, ώστε να καταφέρει να εδραιωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και εφόσον το καταφέρει αυτό, θα εφαρμόσει τον νεο-κομμουνισμό σε όλο τον πλανήτη. Να γιατί η Κίνα έχει προσεγγίσει την Ρωσία αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Πούτιν θέλει να έχει καλές σχέσεις με το Πεκίνο. Άλλωστε κάνει “χρυσές δουλειές”, εδώ και δύο δεκαετίες.

Photo:pexels