• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Πούτιν άφησε τους πάντες άφωνους με το Κοράνι – Μεγάλο ρωσικό κόλπο στην Μέση Ανατολή (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Ο Πούτιν άφησε τους πάντες άφωνους με το Κοράνι – Μεγάλο ρωσικό κόλπο στην Μέση Ανατολή (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Και η απειλή στην Νέα Τάξη...

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Σε μία επίδειξη δύναμης, οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν συναντήθηκαν, όπως θα είδατε χθες, στην Άγκυρα στο πλαίσιο της 5ης τριμερούς Συνόδου, μέρος των συναντήσεων της Αστάνα.

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην Συρία και περιφερειακά ζητήματα.

Όπως σας έχουμε γράψει, η Εθνική Δεξιά, η οποία στηρίζει Τραμπ και Πούτιν, έχει επιλέξει να αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος επικεντρώνεται περισσότερο στο εσωτερικό μέτωπο εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να αντιμετωπίσει το αριστερόστροφο Βαθύ Κράτος (Ομπάμα, Χίλαρι κτλ.), το οποίο θέλει να επιστρέψει στην εξουσία (Διαβάστε ΕΔΩ).

Όπως μόνο στο el.gr διαβάζετε, αυτή την στιγμή η παγκόσμια αντιπαράθεση αφορά δύο βασικά κέντρα εξουσίας στον πλανήτη.

  • Εθνική Δεξιά: Πούτιν, Τραμπ και σύμμαχοι (βλ. Βραζιλία και δεξιές δυνάμεις ανά την Ευρώπη και αλλού).
  • Νέα Τάξη: ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι

Αυτή την στιγμή η Εθνική Δεξιά έχει προσεγγίσει μέσω της Ρωσίας την Τουρκία και το Ιράν, με τις ΗΠΑ του Τραμπ να αφήνουν στην Μόσχα ελεύθερο πεδίο, προκειμένου να κινηθεί.

Ταυτόχρονα, μέσω της επιθετικής ρητορικής μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και κατά περίπτωση μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, η Εθνική Δεξιά υπενθυμίζει στο αντίπαλο στρατόπεδο, πως ανά πάσα στιγμή η «παγκόσμια ειρήνη», την οποία προωθεί η Νέα Τάξη, αποσκοπώντας στο να επιβάλλει με «ειρηνικό» τρόπο τις διεθνείς πολιτικές της, θα πάει «περίπατο», αν αγνοήσει τα δικά της συμφέροντα.

Στο επίκεντρο λοιπόν της αντιπαράθεσης των δύο κέντρων εξουσίας αυτή την στιγμή βρίσκονται:

  • Ιράν – Σαουδική Αραβία (πετρελαϊκή κρίση, πυρηνικά)
  • Τουρκία (S-400, ρωσικά μαχητικά, Συρία)

Το νέο δεδομένο για την στρατηγική συμμαχία Ρωσίας και Τουρκίας είναι πως αυτή δεν περιορίζεται πλέον μόνο στα εξοπλιστικά αλλά αφορά και οικονομικές συμφωνίες που επηρεάζουν τις ισορροπίες παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν πρακτικά ολοκληρώσει την συνεργασία τους στην προετοιμασία της διακρατικής συμφωνίας για την χρήση των εθνικών νομισμάτων στις συναλλαγές.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, την δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Κρεμλίνου πρότεινε στην τουρκική πλευρά να «ανταποκριθεί το συντομότερο δυνατόν» στο σχέδιο της διακρατικής συμφωνίας για τις συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα το οποίο «παραδώσαμε στους Τούρκους φίλους» στις 3 Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με το θέμα της Σαουδικής Αραβίας, όταν ρωτήθηκε ο Πούτιν για το ζήτημα της Σ. Αραβίας, ο Τσάρος αξιοποίησε στίχους από το κοράνι, προκειμένου να καλέσει και αυτή την περιφερειακή δύναμη, στην στρατηγική συμμαχία που έχει οργανωθεί με επικεφαλής την Ρωσία και τις δύο μουσουλμανικές χώρες:

«Κρατήστε σφιχτά το σχοινί του Αλλάχ, μην το σπάτε , σκεφτείτε την ευλογία του Αλλάχ σε σας, ιδού, ήσασταν εχθροί, αλλά έχετε ενώσει τις καρδιές σας … Εδώ είστε αδελφοί χάρη στην ευλογία του».

Ο Πούτιν λοιπόν με στίχους από τον Αλλάχ, οι οποίοι κάνουν «κλικ» στον κόσμο του Ισλάμ, επιδιώκει την ενίσχυση της επιρροής της Εθνικής Δεξιάς και στην εξίσου μουσουλμανική, που διαθέτει επίσης πετρελαϊκά αποθέματα όπως το Ιράν, Σαουδική Αραβία, κάτι που ουσιαστικά θα σήμαινε τον έλεγχο της περιφερειακής πετρελαϊκής αγοράς. Επιπλέον, προτείνει στο σουνιτικό Βασίλειο την αγορά S-400, ώστε να προστατευτεί από τα drones, που προχθές έπληξαν στόχους στην μεγαλύτερη μονάδα άντλησης πετρελαίου της χώρας.  

Ο Τραμπ, από την πλευρά του φροντίζει να «ψυχράνει» και την σχέση Ουάσινγκτον-Ριάντ, όπως έχει ήδη καταφέρει με Άγκυρα-Τεχεράνη, αναφέροντας πως δεν έχει ανάγκη το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.

ΦΩΤΟ eurokinissi