Ο πόλεμος που θα κρίνει πολλά για την Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

To «μήνυμα» στην Άγκυρα...

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης με επικεφαλής τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ επιβεβαίωσε σήμερα την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, ωστόσο δεν έκανε γνωστή καμιά λεπτομέρεια.

Η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη, όπου εδρεύουν από το 2014 υπό τον Χαλίφα Χάφταρ πολιτικές παρατάξεις αντίθετες στην κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, ανακοίνωσε από την πλευρά της πως το Μνημόνιο Συνεννόησης για τα θαλάσσια σύνορα είναι «παράνομο».

Η αρμόδια για τις εξωτερικές υποθέσεις επιτροπή του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη αποκάλεσε το Μνημόνιο Συνεννόησης «κατάφωρη παραβίαση της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης» και απειλή για «την ειρήνη και την ασφάλεια στην Μεσόγειο».

Μάλιστα, ο Στρατάρχης Χαφτάρ, μετά τις χθεσινές εξελίξεις έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό».

Αυτό γιατί η Τουρκία, όπως σας γράψαμε στο el.gr, ως αντάλλαγμα για την κίνηση του Σάρατζ (κυβέρνηση Τρίπολης) του υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια ενάντια στον Χαφτάρ (κυβέρνηση Ανατολικής Λιβύης.

Η εφημερίδα Γενί Σαφάκ γράφει ότι η Τουρκία συνεργάστηκε με τη Λιβύη κηρύσσοντας τα νόμιμα σύνορά της στο δυτικό μέρος της Μεσογείου. Αναφέρει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και λεπτομέρειες των συντεταγμένων των θαλάσσιων ορίων των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία μετά την έγκριση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση θα την ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη και θα τεθεί σε εφαρμογή το μνημόνιο».

Όπως υποστηρίζει η Γενί Σαφάκ, πλέον έχει εμποδίσει τις προσπάθειες συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους και επίσης ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί πια να κάνει συμφωνία για την ΑΟΖ, ούτε με την Κύπρο ούτε με την Αίγυπτο, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, η Λιβύη έχει δύο κυβερνήσεις και μέλλει να δούμε ποια θα επικρατήσει, με την Τουρκία να προσπαθεί να ρίξει άδεια για να πιάσει γεμάτα.

Σε λογαριασμό στο twitter που διαχειρίζεται ο LNA (Εθνικός Στρατός Λιβύης), οι Λίβυοι σχολιάζουν ειρωνικά τα τουρκικά UAV και τις δυνατότητές τους, υπογραμμίζοντας τις τεράστιες απώλειες των Τούρκων.

«Τα τουρκικά UAV έχουν το χειρότερο ρεκόρ όλων των εποχών», αναφέρουν, στέλνοντας πολεμικό μήνυμα .

Σημειώνεται πως οι Τούρκοι βοηθούν στρατιωτικά την κυβέρνηση της Τρίπολης κατά της Ανατολικής Λιβύης (LNA), με την δεύτερη να έχει καταρρίψει πολλάκις τουρκικά drones και να έχει συλλάβει τούρκους στρατιώτες.

Ο πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών θα κρίνει πολλά για τα σχέδια της Άγκυρας να ελέγξει την Λιβύη.

ΦΩΤΟ twitter

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •