Νέο «Χαστούκι» των ΗΠΑ στην Τουρκία για τα F-35 (Βίντεο)

Οι Αμερικάνοι «άδειασαν» με χαρακτηριστική άνεση τους Τούρκους,

οι οποίοι πλέον έχουν μπει στο στόχαστρο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα χαλάσουν εντελώς οι σχέσεις των δύο χωρών. Όπως και να έχει, αυτή η «σύγκρουση» συμφέρει την Ελλάδα η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Απόφαση «κόλαφος» για την Τουρκία

Ενισχύει τη νομοθετική πίεση το Κογκρέσο προς την Τουρκία, καθώς μετά τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που θέτει περιορισμούς στην παράδοση των F-35, έρχεται να προστεθεί παρόμοια τροπολογία και στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Σχόλιο 1: Μιλάμε για το «άδειασμα» του αιώνα.

Η τροπολογία προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης κονδυλίων του Πενταγώνου για τη διαδικασία της μεταφοράς των F-35 στη Τουρκία, μέχρι ο υπουργός Άμυνας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών να είναι σε θέση να πιστοποιήσουν στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Άγκυρα δεν θα προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400. Σχόλιο 2: Όποιος αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμό από την Ρωσία, είναι…»κακό παιδί».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του Δημοκρατικού γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος κατέθεσε τη νέα τροπολογία, η απαγόρευση της παροχής οικονομικών διευκολύνσεων καλύπτει όχι μόνο τα F-35 αλλά και όλα τα είδη αμυντικού εξοπλισμού, καθώς και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτόν. Σχόλιο 3: Ο Ερντογάν μπορεί να κάνει δύο πράγματα: Να επιστρέψει στην Αμερικανική αγκαλιά και να ξεχάσει τους Ρώσους ή να εμβαθύνει τις σχέσεις του με τον Πούτιν και να «ρίξει άκυρο» στις ΗΠΑ.

«Το πρόβλημα μας είναι ότι ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν εξακολουθεί να επιμένει πως θα προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Αυτό είναι απαράδεκτο και αυτές οι δύο τροπολογίες στέλνουν σαφές μήνυμα. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και κατηγορηματικά δεν πρέπει να κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους συμμάχους της», αναφέρει ανακοίνωση του γερουσιαστή. Σχόλιο 4: Ο μόνος σύμμαχος του ΝΑΤΟ που κινδυνεύει από την Τουρκία (η οποία επίσης είναι μέλος του ΝΑΤΟ), είναι η Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu