• Αρχική
  • Άρθρα
  • Νέα ΕΣΤΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ – Ως πότε θα ανέχονται την Τουρκία, ξεφεύγει η κρίση που άρχισε στην Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα ΕΣΤΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ – Ως πότε θα ανέχονται την Τουρκία, ξεφεύγει η κρίση που άρχισε στην Μεσόγειο (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποια η επιθυμία για την Ελλάδα...

Ως γνωστόν, στρατός στο Μαλί προχώρησε σε πραξικόπημα κατά της εν ενεργεία κυβέρνησης με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο Πρόεδρος Ιμπραήμ Μπουακάρ Κεϊτά αλλά και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπουμπού Σισέ. Στην χώρα, στην οποία διατηρεί συμφέροντα, υπάρχει κατά πάσα πιθανότητα εμπλοκή της Τουρκίας, που απλώνει την κόντρα με το Παρίσι και πέραν της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο ισχυρός άνδρας του Μαλί αναγκάστηκε να προβεί σε διάγγελμα στο οποίο δήλωνε την παραίτησή του αλλά και την παραίτηση της κυβέρνησής του και τη διάλυση του κοινοβουλίου της χώρας λόγο των στασιαστών. Τι τελευταίες μέρες υπήρχαν διαδηλώσεις στη χώρα από υποστηρικτές της αντίπαλης παράταξης  και μάλιστα έντονες στις οποίες σημειώθηκαν και νεκροί αλλά η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου με το πραξικόπημα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ε.Ε. η οποία δια στόματος του κ. Μπορέλ καταδίκασε την ενέργεια αυτή και ζήτησε από τους στασιαστές να απελευθερώσουν άμεσα και άνευ όρων τον πρόεδρο της χώρας, ενώ  την ίδια άποψη συμμερίστηκε και ο Ο.Η.Ε. δια του Γκουτέρες. Αμφότεροι ζητούν την επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και την έναρξη συνομιλιών  ενώ ο Ο.Η.Ε. θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών μετά από αίτημα που κατέθεσε ο γειτονικός Νίγηρας, ο οποίος θεωρεί ότι θίγεται άμεσα.

Τέλος, ο βασικός παίκτης στη χώρα που είναι η Γαλλία, δήλωσε άμεσα την αντίθεσή της στις προσπάθειες των στασιαστών και τους καλεί να απελευθερώσουν τον Πρόεδρο της χώρας και την κυβέρνησή του. Η Γαλλία έχει ανεπτυγμένους στη χώρα περί τους 5.100 στρατιώτες  για την επιχείρηση Μπαρκάν υποστηριζόμενους από την Γαλλική Αεροπορία, η οποία σταθμεύει σε βάσεις της χώρας. Η γαλλική επιχείρηση στοχεύει τους τζιχαντιστές της περιοχής του Μαλί και του Νίγηρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση έχει προχωρήσει η συγκρότηση του πολυεθνικού Διακλαδικού Τακτικού Συγκροτήματος Ειδικών Επιχειρήσεων, γνωστό ως Task Force TAKUBA, που έχει αναλάβει να ηγηθεί η Γαλλία στην περιοχή του Σαχέλ της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται καθαρά για πρωτοβουλία της Γαλλίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης Επιχειρήσεως BARKHANE για την καταστροφή των (τουρκοκίνητων;) τζιχαντιστών που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014, με κόστος μέχρι σήμερα 43 νεκρούς Γάλλους στρατιώτες.

ΕΛΛΑΔΑ

Το Παρίσι έχει θέσει το θέμα της συνεισφοράς δυνάμεων και στην Ελλάδα, με αφορμή την συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που επιθυμούν να συνάψουν οι δύο χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική, αναλόγως με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Τουρκίας και του κορωνοϊού.

Σήμερα, η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Σαχέλ, περιορίζεται σε μόλις δύο αξιωματικούς του Στρατού.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Κρίσιμα γαλλικά συμφέροντα λοιπόν πλήττονται και για το λόγο αυτό, η Γαλλία δε θα αφήσει να ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχό της και να χάσει τα ερείσματά της στην υποσαχάρια Αφρική. Πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας στο παρασκήνιο με την υποστήριξη των στασιαστών, εξετάζεται ως μία πιθανή περίπτωση αφού οι Τούρκοι έχουν επιρροή στην περιοχή αλλά και στους αντιπάλους των Γάλλων.

Η Τουρκία, αν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή τους (που μάλλον αυτό συμβαίνει) δημιουργεί ακόμα μια ΕΣΤΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ!!! Ως πότε θα την ανέχονται…