• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Να «κλείσει» τα Στενά του Βοσπόρου θέλει ο Ερντογάν – Εκτός ελέγχου ο «Σουλτάνος» (ΦΩΤΟ)

Να «κλείσει» τα Στενά του Βοσπόρου θέλει ο Ερντογάν – Εκτός ελέγχου ο «Σουλτάνος» (ΦΩΤΟ)

Σε σκέψεις η Ρωσία που συμφωνεί με την Δύση πως κάτι πρέπει να γίνει με τον Τούρκο Πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έχει βαλθεί να «τρελάνει» όλες τις Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες είναι άκρως προβληματισμένες με την «αυτόνομη» πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία.

Έτσι, μετά την πρόθεση της Τουρκίας να επιτεθεί στην Λιβύη, εξοργίζοντας με τους χειρισμούς της, τόσο την Ρωσία, όσο και την Δύση, επιδιώκει, όπως διαβάζουμε στο militaire.gr, με την νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης που σχεδιάζει, να σταματήσει ο πλους δεξαμενόπλοιων από τα Στενά του Βοσπόρου.

Αυτό ανακοίνωσε σε χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του συνέντευξη, υπογραμμίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, πως η «Συνθήκη του Μοντρέ είναι ιστορία».

Η Συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η σύμβαση, μεταξύ άλλων, εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης.

Ωστόσο, την διώρυγα της Κωνσταντινούπολης -η οποία θα παρακάμπτει τον Βόσπορο καθώς θα είναι πιο γρήγορη και συμφέρουσα η διέλευση- θα ελέγχει η Τουρκία, σε αντίθεση με τα Στενά του Βοσπόρου, όπου η διέλευση είναι ελεύθερη.

Αν λοιπόν ισχύουν τα λόγια του Ερντογάν πως «η Συνθήκη του Μοντρέ θα γίνει ιστορία», τότε θα επηρεαστεί το διεθνές καθεστώς της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτό γιατί, τα εμπορική πλοία θα επιλέγουν, ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, την γρηγορότερη διαδρομή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, την οποία, βέβαια, θα πληρώνουν αλλά και, σε αντιδιαστολή με την διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου, θα ελέγχονται εξονυχιστικά από τις τουρκικές Αρχές.

Αν μάλιστα, για οικολογικούς λόγους, περιοριστεί, ΟΠΩΣ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ, η διέλευση από τον Βόσπορο και περιμένει το πλοίο να περάσει από την Μαύρη θάλασσα στο Αιγαίο για περίπου 15 με 20 ημέρες, θα πρέπει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ να περνάει από την νέα διώρυγα της Τουρκίας. Και επειδή εκεί δεν θα ισχύει η συνθήκη του Μοντρέ, θα ελέγχεται από την Τουρκία. Και ο έλεγχος δεν θα είναι μόνο οικονομικός.

Αυτό ερμηνεύεται από πολλούς , ουσιαστικά, ως κλείσιμο των Στενών, με τον Ερντογάν να επιβεβαιώνει τους φόβους, μετά την προαναφερθείσα δήλωση που επικαλείται το Militaire.gr.

Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, Aleksey Erkhov, θα έκανε σίγουρα διαφορετικές δηλώσεις, άπαξ και γνώριζε τι πρόκειται να δηλώσει ο Ερντογάν μερικές μέρες μετά.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Sputnik, είχε δηλώσει πως η Διώρυγα της Κωνσταντινούπλης δεν θα επηρεάσει τους διεθνείς κανόνες σε σχέση με το Καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου, μέσω των οποίων τα ρωσικά πλοία πλέουν προς και από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η μήκους 45χλμ. διώρυγα της Κωνστανινούπολης έλαβε την έγκριση των περιβαλλοντικών αρχών, εξαλείφοντας έτσι ένα από τα τελευταία εμπόδια για την δημιουργία της.

Οι αρχές της γείτονος χώρας υποστηρίζουν ότι το στενό είναι πολύ επιβαρυμένο με τα πλοία να σχηματίζουν συχνά ουρές για να διασχίσουν τον μόνο θαλάσσιο διάδρομο που συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά και τη Μεσόγειο. Επιπλέον, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αναφέρει ότι το πρότζεκτ θα φέρει οφέλη στην Άγκυρα, που για την ώρα υποχρεώνεται να χρεώνει μόνο τα χαμηλότερα τέλη για τα πλοία που περνούν από τον Βόσπορο εξαιτίας των δεσμεύσεων της συνθήκης του Μοντρέ του 1936.

Όπως σημειώνει το Sputnik, παρά την θετική γνώμη της Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΙΑ,) οι αντίπαλοί του συνεχίζουν να το αντιμάχονται, ισχυριζόμενοι ότι το εγχείρημα είναι πολύ ακριβό και με υψηλό τίμημα και για το περιβάλλον. Υποστηρίζουν ότι το κόστος των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για μία τέτοια διώρυγα «δεν είναι ρεαλιστικό».

«Είτε τους αρέσει είτε όχι, η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολη κατασκευάζεται. Δεν θα επιτρέψουμε σε άτομα χωρίς όραμα, χωρίς στόχους, χωρίς αγάπη και ελπίδα για την χώρα μας να μας αποτρέψουν από το να το κάνουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μένει να δούμε τι θα ισχύσει με τα Στενά το Βοσπόρου, με την Ρωσία αλλά και την Δύση να παρακολουθούν τον «ανεξέλεγκτο» Σουλτάνο. Όλα δείχνουν πως αν μία από τις δύο πλευρές δεν καταφέρει να τον θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της, τότε η «τύχη» του είναι αμφίβολη.

ΦΩΤΟ unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...