• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μήνυμα Πούτιν προς πάσα κατεύθυνση: «Ως λογική χώρα δεν θέλουμε νέα κούρσα εξοπλισμών αλλά θα λάβουμε αντίποινα αν οι ΗΠΑ αναπτυχθούν στην Ευρώπη»

Μήνυμα Πούτιν προς πάσα κατεύθυνση: «Ως λογική χώρα δεν θέλουμε νέα κούρσα εξοπλισμών αλλά θα λάβουμε αντίποινα αν οι ΗΠΑ αναπτυχθούν στην Ευρώπη»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξη του σε ΜΜΕ της Σερβίας ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί νέα κούρσα εξοπλισμών εναντίον των ΗΠΑ, ενώ είναι έτοιμη για διάλογό με τους Αμερικανούς.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας τίθεται εναντίον μιας νέας «κούρσας εξοπλισμών» με τις ΗΠΑ.

«Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας στην ανάπτυξη των πυραύλων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην άμεση απειλή για την ασφάλειά μας. Θα πρέπει να λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα ως αντίποινα. Αλλά ως υπεύθυνη και λογική χώρα, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για μια νέα κούρσα εξοπλισμών», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο και τα όσα τόνισε σε σερβικά ΜΜΕ, η Μόσχα απέστειλε τον Δεκέμβριο στην Ουάσιγκτον ορισμένες προτάσεις για τη διατήρηση της Συνθήκης INF.

Επιπλέον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για σοβαρό διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες εφ’ όλης της στρατηγικής ατζέντας.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να έχουν μια πολιτική «διάλυσης» του παγκόσμιου ελέγχου των εξοπλισμών, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

«Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι επιθυμούν να αποχωρήσουν από την INF, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο για το πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε. Στον Δεκέμβριο, εμείς στείλαμε ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα αυτό στις ΗΠΑ. Είμαστε ανοιχτοί σε σοβαρές συνομιλίες για το σύνολο της στρατηγικής ατζέντας των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Πούτιν σε δύο σερβικές εφημερίδες.

Ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να «διαλύσουν το σύστημα των διεθνών συμφωνιών για τον έλεγχο των όπλων… ή τηρούν τις ρήτρες που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους». «Η ανακοίνωση ότι θα εγκαταλείψουν την συμφωνία INF ήταν ένας άλλος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα γεγονότων», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πούτιν παρότρυνε επίσης τους δυτικούς εταίρους να καθιερώσουν διάλογο βασισμένο στις αρχές του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα με τον Πούτιν, αυτό είναι το κλειδί για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.

«Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων μονομερών ενεργειών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και αρκετές άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βίας. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αντιπαράθεσης και δυσπιστίας», τόνισε.

«Καλούμε τους Δυτικούς συναδέλφους να αποφύγουν εκβιασμούς, απειλές και προκλήσεις και να σεβαστούν τους διεθνείς νόμους και να ξεκινήσουν διάλογο μεταξύ των χωρών μας με βάση τον Χάρτη του ΟΗΕ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ειρήνη», κατέληξε.

Ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι μια καταστρεπτική στρατηγική, προσθέτοντας ότι αυτή η πολιτική είναι «απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου». Σύμφωνα με τον πρόεδρο, το ΝΑΤΟ προσπαθεί επί του παρόντος να ενισχύσει τη θέση του στα Βαλκάνια.

«Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι βλέπουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ ως απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου, μια κακή και καταστροφική στρατιωτική και πολιτική στρατηγική», δήλωσε ο Πούτιν.

«Η πολιτική των ΗΠΑ και κάποιων άλλων δυτικών χωρών στα Βαλκάνια που επιδιώκουν να διεκδικήσουν την κυριαρχία τους στην περιοχή υπήρξε σοβαρός αποσταθεροποιητικός παράγοντας», ανέφερε. «Αυτό δημιουργεί μόνο διαχωριστικές γραμμές στην ευρωπαϊκή ήπειρο και καταφανώς παραβιάζει την αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας. Αυτό τελικά θα αυξήσει τη δυσπιστία και την ένταση στην Ευρώπη, αντί να βελτιώσει τη σταθερότητα», προειδοποίησε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν μίλησε με τις σερβικές εφημερίδες πριν από το ταξίδι του στη Βαλκανική χώρα. Είπε ότι η απόφαση της Σερβίας να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εμποδίσει την «πολύπλευρη συνεργασία» μεταξύ Μόσχας και Βελιγραδίου.

«Σεβόμαστε την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να ενταχθεί στην ΕΕ και σε αντίθεση με τους δυτικούς εταίρους δεν αναγκάζουμε το Βελιγράδι να επιλέξει μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ» δήλωσε.

«Παρέχουμε στη Σερβία στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα και βοηθούμε στη συντήρησή τους. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή τη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ο Πούτιν πρότεινε επίσης οι χώρες της ΕΕ να ζητήσουν εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την υλοποίηση του αγωγού Turkish Stream που θα παρέχει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

«Θεωρούμε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ που ενδιαφέρονται για το φυσικό αέριο, θα πρέπει να λάβουν τις εγγυήσεις της ΕΕ ότι τα σχέδια για την επέκταση του TurkStream [στην ΕΕ] δεν θα διακοπούν από τις αυθαίρετες αποφάσεις των Βρυξελλών» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία εάν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εντός της προθεσμίας της 2ας Φεβρουαρίου παύοντας τις υποτιθέμενες παραβιάσεις της Συνθήκης INF.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι «οι προσπάθειες διεξαγωγής διαλόγου υπό μορφή τελεσιγράφων, υπενθυμίζοντας την «τελευταία ευκαιρία» της Ρωσίας, όπως επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ, έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις ότι η διατήρηση της συνθήκης αποτελεί προτεραιότητα της συμμαχίας. Αντίθετα, τέτοιες δηλώσεις εμποδίζουν την αντιμετώπιση της κατάστασης μέσω ενός επαγγελματικού διαλόγου».

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν επανειλημμένα ανταλλάξει κατηγορίες για παραβιάσεις της συμφωνίας του 1987, η οποία απαγόρευσε τα βλήματα εδάφους-εδάφους και πυραύλους τύπου cruise με βεληνεκές μεταξύ 311 και 3.417 μιλίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τον Οκτώβριο ότι επιθυμούσε να βγάλει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, αλλά τον Δεκέμβριο τελικώς πείστηκε από τους ευρωπαίους συμμάχους να δώσει στη Ρωσία μια περίοδο χάριτος 60 ημερών μέχρι η Μόσχα να «συμμορφωθεί».

Η Ρωσία απέρριψε τις αξιώσεις των ΗΠΑ, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αρνήθηκε να αντιμετωπίσουν οι δύο πλευρές τις αμοιβαίες ανησυχίες τους.

Ακόμη, το Κρεμλίνο έχει διαμαρτυρηθεί για την παρουσία αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη που μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους τύπου cruise σε αποστάσεις που ξεπερνούν το συμφωνηθέν όριο που ορίζεται από την συνθήκη INF.

(sputniknews – φωτo:eurokinissi)