«Μαύρο σημείο», στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Το λάθος του Ερντογάν

Μπορεί να βλέπουμε ότι οι Ρώσοι και οι Τούρκοι ήρθαν κοντά, αλλά η διπρόσωπη πολιτική του Ερντογάν, βγήκε και πάλι μπροστά.

Πολλοί θεωρούν ότι η Ρωσία και η Τουρκία, πλέον διατηρούν άριστες σχέσεις, αλλά αυτό δεν ισχύει και θα δείτε παρακάτω γιατί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε εχθές με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πέτρο Ποροσένκο, διαμήνυσε ότι η Άγκυρα ουδέποτε αναγνώρισε την «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας και διαβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να το κάνει.

Ο Ερντογάν είναι διπρόσωπος αλλά δεν ξεχνάει και τους Τούρκους, οι οποίοι σίγουρα δεν επιθυμούν η χώρα τους, να βρίσκεται κάτω από την..μπότα της Ρωσίας ή των ΗΠΑ. Από την μια συνεργάζεται με τον Πούτιν και από την άλλη, φροντίζει να… χαϊδεύει τους Τούρκους δηλαδή. Ο Ρώσος πρόεδρος όμως, είναι αρκετά ευαίσθητος στο θέμα της Κριμαίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι:

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας την άνοιξη του 2014 και η Δύση της επέβαλε σειρά κυρώσεων για την ενέργεια αυτή.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι η χώρα του επιθυμεί την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, μέσω της διπλωματίας και «ειρηνικών μέσων». Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο κάλεσε την Τουρκία να συμμετάσχει στην ενδεχόμενη ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην περιοχή του Ντονμπάς.

«Εμπιστευόμαστε την Τουρκία και θα χαρούμε αν συμμετάσχει» στην ειρηνευτική αποστολή στο πλαίσιο της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είπε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα.

Η ουκρανική κυβέρνηση ζητά την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Ντονμπάς από το 2015.

  • 105
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...