• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λιβύη, κορωνοϊός και Ελλάδα με Τουρκία – Οι μεγάλοι αποφάσισαν !!!

Λιβύη, κορωνοϊός και Ελλάδα με Τουρκία – Οι μεγάλοι αποφάσισαν !!!

ellada_kypros_tourkia_libyh
Ξεκινούν πιέσεις, τι αναφέρει η Αθήνα, πολύ κρίσιμες οι μέρες

Όπως είδαμε χθες, οι αντίπαλες αρχές στην Λιβύη (φιλότουρκος Σάρατζ και Σάλεχ Πρόεδρος της Βουλής) ανακοίνωσαν πως θα οργανώσουν προσεχώς εκλογές και πως παύουν όλες τις μάχες στη λιβυκή επικράτεια, στο πλαίσιο μιας «συνεννόησης» που χαιρετίσθηκε από τον ΟΗΕ, ο οποίος θέλει παγκόσμια ειρήνη, προκειμένου να προχωρήσουν τα διεθνιστικά σχέδια (μέτρα περιορισμού με αφορμή τον κορωνοϊό, εμβολιασμός, ψηφιακή ταυτότητα, παγκόσμια (συγ)κυβέρνηση κτλ.) και τώρα η προσοχή θα στραφεί στα Ελληνοτουρκικά, εκτός βέβαια και αν η εκεχειρία αποτύχει.

Συγκεκριμένα, σε δύο χωριστές ανακοινώσεις, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ, (μη εκλεγμένος) επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που έχει έδρα την Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσαν πως θα διεξαχθούν προσεχώς εκλογές και διέταξαν όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως το πυρ.

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Φάγεζ αλ-Σάρατζ «εξέδωσε οδηγίες προς όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις να παύσουν αμέσως πυρ και όλες τις μάχες σε όλα τα λιβυκά εδάφη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Αυτό θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον αλ-Σάρατζ, να δημιουργηθούν αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες στη Σύρτη (βόρεια Λιβύη) και στην περιοχή της Τζούφρα, νοτιότερα, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ

Έτσι λοιπόν η προσοχή όλων θα πέσει στα Ελληνοτουρκικά. Ήδη το Βερολίνο στέλενει την ερχόμενη Τρίτη τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στην χώρα μας, ο οποίος έπειτα θα μεταβεί στην γείτονα.

Θα υπάρξουν πιέσεις, καθώς οι μεγάλοι αποφάσισαν να λύσουν το θέμα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Θα υπάρξουν πιέσεις και στις δύο χώρες να υποχωρήσουν. Η Ελλάδα έχει διασαφηνίσει πως συζητά μόνο για την υφαλοκρηπίδα, την ώρα που η Τουρκία θέλει να φέρει και άλλα θέματα επί τάπητος.

«Όλα θα εξαρτηθούν από τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. «Ο απαράβατος όρος που θέτει η Ελλάδα είναι το μορατόριουμ. Κανένας διάλογος δεν μπορεί να γίνει με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ναι στο διάλογο αλλά με δικλείδες», συμπληρώνουν.

Οι μέρες θα είναι κρίσιμες, ίσως κρισιμότερες και από τις προκλήσεις του τουρκικού Στόλου στο Αιγαίο, καθώς η διπλωματία είναι πιο ύπουλη από το πεδίο της μάχης…