• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λιβύη: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Κακή εξέλιξη για Ερντογάν (vid)

Λιβύη: Εκτός ελέγχου η κατάσταση – Κακή εξέλιξη για Ερντογάν (vid)

lIBYA
Η κατάσταση στην Λιβύη δείχνει να κυλάει ξανά εκτός ελέγχου.

Την Κυριακή, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, απέρριψε την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός που έκανε η κυβέρνηση της Τρίπολης, θεωρώντας ότι πρόκειται για «τέχνασμα» αφού, όπως υποστηρίζει, οι αντίπαλες δυνάμεις κινητοποιούνται στις γραμμές του μετώπου, στο κέντρο της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του LNA Αχμεντ Μισμάρι είπε ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον των θέσεών του στην πόλη Σύρτη ή στην Τζούφρα, στα νότια.

Η δήλωση του Μισμάρι είναι το πρώτο σχόλιο εκ μέρους του LNA μετά την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός και την έκκληση να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου που έκανε την Παρασκευή ο τουρκική καταγωγής, Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης.

«Η πρωτοβουλία που υπέγραψε ο Σάρατζ είναι διαφημιστικό κόλπο. Υπάρχει συγκέντρωση δυνάμεων και μεταφέρεται εξοπλισμός για να στοχοθετηθούν οι δυνάμεις μας στη Σύρτη», είπε ο κ. Μισμάρι. «Αν ο Σάρατζ ήθελε κατάπαυση του πυρός θα απέσυρε τις δυνάμεις του, δεν θα τις προωθούσε προς τις μονάδες μας στην Σύρτη», πρόσθεσε.

Μάλιστα ο Αλ-Μισμάρι τόνισε ότι παρατηρούνται κινήσεις τουρκικών πλοίων στα ανοιχτά της Σύρτης, διατυπώνοντας την θέση πως Τουρκία και Σάρατζ ετοιμάζουν επίθεση, προσθέτοντας πως τα περί κατάπαυσης του πυρός ήταν «σώου για τα ΜΜΕ».

Ο Μισμάρι δεν έκανε καμία αναφορά για την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός που εξέδωσε την Παρασκευή ο Αγκίλα Σάλεχ, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, στην ελεγχόμενη από την GNA Τρίπολη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία προς το στρατηγείο του Σάρατζ, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν πως θέλουν «να πέσει το καθεστώς», κάτι που αν συμβεί θα σημάνει το τέλος των τουρκικών σχεδίων στην Λιβύη.

Η διαδήλωση διαλύθηκε βίαια, όταν στρατιώτες του GNA άνοιξαν πυρ ακόμη και αντιαεροπορικά όπλα κατά των διαδηλωτών.

7

Οι εξελίξεις δεν είναι ευνοϊκές για τον Ερντογάν, καθώς πλέον, υπάρχει κόσμος μέσα στην Τρίπολη που ζητά την ανατροπή του συμμάχου του Σάρατζ.

Για την ώρα, μένει να δούμε αν ο LNA δρα, αυτή την στιγμή, αυτόνομα ή σε συνεννόηση με τον Σάλεχ.

Σημειώνεται πως την τελευταία πενταετία η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο αντίπαλων στρατοπέδων, στα ανατολικά (Χάφταρ LNA, Σάλεχ) και τα δυτικά (Σάρατζ). Ο LNA στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ρωσία, ενώ ο Σάρατζ από την Τουρκία.