• Αρχική
  • Άρθρα
  • «ΛΑΙΛΑΠΑ» στην αγορά ενέργειας! «ΤΡΙΓΜΟΙ» στον Nord Stream 2, φόβοι και για την Ελλάδα! vid

«ΛΑΙΛΑΠΑ» στην αγορά ενέργειας! «ΤΡΙΓΜΟΙ» στον Nord Stream 2, φόβοι και για την Ελλάδα! vid

«Σαμποτάζ» στις σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας για να διαλυθούν τα πάντα...

Συνεχίζεται το επικίνδυνο παιχνίδι στην «ενέργεια», το οποίο μπορει να οδηγήσει την Ευρώπη σε κατάρρευση!

Η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε και πάλι σήμερα στην Ευρώπη ύστερα από την ΥΠΟΠΤΗ καθυστέρηση στην διαδικασία έγκρισης βασικού νέου αγωγού από την Ρωσία που επέτεινε τις ανησυχίες για το εάν η ήπειρος θα έχει επάρκεια αερίου φέτος τον χειμώνα.

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ανακοίνωσε χθες την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας πιστοποίησης του Nord Stream 2, του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία, επικαλούμενη νομικό κώλυμα, την ώρα που όλοι ετοιμάζονται να τουρτουρίσουν για τα καλά! Η κίνηση αυτή έπληξε τις ελπίδες ότι ο αγωγός θα προσφέρει σημαντικές προμήθειες αερίου τους ερχόμενους μήνες και προκάλεσε τριγμούς στην αγορά ενέργειας.

Η τιμή αερίου του επόμενου μήνα στην Ολλανδία, που θεωρείται δείκτης αναφοράς για την Ευρώπη, κατέγραψε άλμα σχεδόν 8% σήμερα στα 101,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου. Η τιμή αερίου για τις αρχές της επόμενης χρονιάς επίσης σημείωσε άνοδο, με την αγορά να μην αναμένει σημαντικές ροές μέσω του Nord Stream 2 πριν από τα τέλη της επικείμενης χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Πέραν τούτου, η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στην διατήρηση των ψυχρών σχέσεων Μόσχας – Βρυξελλών για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2!

Το κλίμα αβεβαιότητας κυριάρχησε και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά επόμενης μέρας εκτινάχθηκε κατά 6,8% και σήμερα οι συναλλαγές γίνονται στα 254,33 ευρώ/MWh. Η υψηλότερη τιμή βρίσκεται μία ανάσα από τα 320 ευρώ/MWh στα 319,93.

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού αν και δεν δύνανται να κάνουν με ακρίβεια εκτιμήσεις, εξαιτίας των απρόβλεπτων γεγονότων που εκδηλώνονται, εκτιμούν ότι αυτό το ράλι των τιμών θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό τόσο για το υπόλοιπο του Νοεμβρίου όσο και τον Δεκέμβριο.

Σε σχέση με την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του energylive εμφανίζεται και πάλι η ακριβότερη στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας με τιμή όπως προαναφέρθηκε στα 254,33 ευρώ/MWh. Ακολουθούν η Ρουμανία με 248,46 ευρώ/MWh, η Βουλγαρία με 248,09 ευρώ, η Ιταλία με 244,99 ευρώ, η Ουγγαρία με 244,03 ευρώ, ενώ στις φθηνότερες χώρες συγκαταλέγονται με 123,95 ευρώ/MWh, η Γερμανία με 180,6 ευρώ, η Ολλανδία με 197,46 ευρώ, η Ισπανία και Πορτογαλία με 194,84 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε υψηλότερες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.