• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Κυρίαρχος σε Ανατολή και Δύση – Έτοιμο το «πρότζεκτ» Πούτιν που ανατρέπει τα παγκόσμια δεδομένα (ΧΑΡΤΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Κυρίαρχος σε Ανατολή και Δύση – Έτοιμο το «πρότζεκτ» Πούτιν που ανατρέπει τα παγκόσμια δεδομένα (ΧΑΡΤΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Νέες εξελίξεις σας παρουσιάζει το el.gr!

Εκτός των εξοπλισμών, η Ρωσία κυριαρχεί όλο και περισσότερο στον τομέα των αγωγών φυσικού αερίου, με τις καινούριες εξελίξεις να ανατρέπουν τα δεδομένα σε πλανητικό επίπεδο, καθώς η «Αρκούδα» δυναμώνει συνεχώς, με την Δύση να επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην εσωτερική διαμάχη Δεξιών και αριστερόστροφων διεθνιστών στις ΗΠΑ.

Δυτικά, η Μόσχα είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του αγωγού Nord Stream 2, που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής, παρά τις όποιες αντιδράσεις από την Αμερική.

Άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα φέρει ουσιαστικά εμπόδια στην ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς, αφενός είναι ιδεολογικοπολιτικός σύμμαχος του Πούτιν (Εθνική Δεξιά), αφετέρου είναι απασχολημένος με την αντιμετώπιση της προσπάθειας καθαίρεσής του από το αριστερόστροφο Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ (Ομπάμα, Χίλαρι), το οποίο θέλει να αναλάβει ξανά τα ηνία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Ξεκινάμε από την αρχή ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μία ημέρα μετά την έγκριση των κυρώσεων από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο ελέγχεται μεν από τους αντιπάλους του Τραμπ, αλλά δεν κυβερνά τις ΗΠΑ.

Έχοντας ολοκληρωθεί κατά 80% και πλέον, ο υποθαλάσσιος αγωγός που συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία, το επόμενο διάστημα.

Ποια θα είναι τα κέρδη για την Ρωσία;

Ο Nordstream 2 Αναμένεται να διπλασιάσει τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδονται στην δυτική Ευρώπη μέσω της Γερμανίας! Από την πλευρά της η «Μπουντεσρεπουμπλίκ» θα αποκομίσει τα μεγαλύτερα οφέλη από το σχέδιο του αγωγού. Ο αγωγός είναι σε θέση να μεταφέρει 55 δισεκατ. κυβικά μέτρα ετησίως, όσο και ο παλαιότερος Nord Stream 1.

Γεωπολιτικά, ο αγωγός θα αυξήσει την εξάρτηση των Ευρωπαίων από το ρωσικό αέριο, εξάρτηση που προφανώς η Μόσχα δύναται να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να ασκήσει πολιτικές πιέσεις. Θα παρακάμπτει την «προβληματική» Ουκρανία, όπου λαμβάνει χώρα σύγκρουση ουκρανικών και ρωσικών-φιλορωσικών δυνάμεων, περνώντας μέσω της Βαλτικής στην Γερμανία.

Εξάλλου, για τους αντιπάλους του, ο Nord Stream 2 θυσιάζει τα συμφέροντα της συμμάχου Ουκρανίας, η οποία αντλεί σημαντικά έσοδα από τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ουκρανία είναι επίσης το θέατρο μιας φονικής σύγκρουσης με φιλο-ρώσους αυτονομιστές.

Ο αγωγός αποτελεί μια επένδυση δεκάδων δις ευρώ, που χρηματοδοτείται κατά 50% από την Gazprom και κατά 50% από πέντε ευρωπαϊκές εταιρίες (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper και Shell).

Στην αρχή, το σχέδιο αυτό είχε συναντήσει διάφορα εμπόδια. Ως εκ τούτου, ο Nord Stream 2 απέκτησε μόλις στα τέλη Οκτωβρίου το πράσινο φως της Δανίας προκειμένου να διασχίσει τα χωρικά της ύδατα, με συνέπεια να καθυστερήσει η λειτουργία του που είχε προβλεφθεί αρχικά για τα τέλη του 2019.

Nord Stream 2

Ανατολικά, στο Μπλαγκοβετσένσκ, στις όχθες του ποταμού Αμούρ, βρίσκεται το σύμβολο της σινορωσικής προσέγγισης.

Η Ρωσία δεν φτιάχνει αγωγούς μόνο στην αριστερόστροφη Ευρώπη, αλλά και στην κομμουνιστική Κίνα, στην οποία ωστόσο υπάρχουν ΚΑΙ τράπεζες δεξιών συμφερόντων που χρηματοδοτούν, κατά καιρούς, ρωσικά πρότζεκτ.

Από το Μπλαγκοβετσένσκ  έχει συμφωνηθεί  ζώνη ελευθέρων συναλλαγών με την κινεζική πόλη Χέιχε, στην άλλη όχθη του ποταμού Αμούρ.

Η συμφωνία αυτή άλλαξε διάσταση μετά την ολοκλήρωση ενός γιγαντιαίου αγωγού φυσικού αερίου τον οποίο εκμεταλλεύεται η Gazprom.

Τον αγωγό αυτόν, που ονομάζεται «Power of Siberia», εγκαινίασαν στις 2 Δεκεμβρίου οι πρόεδροι Πούτιν και Σι. Θα διοχετεύει προς την βόρεια Κίνα 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο από το 2025!!!!

Ο αγωγός χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη υποδομή της μετασοβιετικής εποχής, καθώς για χάρη της έγιναν επενδύσεις 55 δις δολαρίων. Ο αγωγός Power of Siberia πηγάζει από την Σαγιάντα και την Κοβίκτα, περνώντας σε έκταση 3.000 χιλιομέτρων από μια εκ των εχθρικότερων ζωνών του πλανήτη και καταλήγει στο Μπλαγκοβετσένκ, για το οποίο σας γράψαμε παραπάνω.

Γεωπολιτικά, ο αγωγός αποτελεί στάδιο στην προσέγγιση της Κίνας με την Ρωσία, την ώρα που οι διεθνιστές της Δύσης προσπαθούν να θέσουν ολόκληρη την χώρα υπό τον έλεγχο της παγκοσμιοποίησης.

Ωστόσο, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, με την Ρωσία να το παράγει σε αφθονία. Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει με τις ΗΠΑ, έχει σταματήσει τις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον περασμένο Μάιο.

Έτσι, η Ρωσία με τον «Power of Siberia» έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό ΚΑΙ της Κίνας.

Από το 2022, ο αγωγός θα καλύπτει το 10% των κινεζικών αναγκών, ενώ ετοιμάζεται μια δεύτερη φάση του σχεδίου για την κάλυψη των ανατολικών ακτών της Κίνας.

Power of Siberia

Εν κατακλείδι, από τα δυτικά ολοκληρώνεται ο αγωγός Nord Stream 2, που περνά από τη Βαλτική προκειμένου να παρακάμψει την Ουκρανία και να φτάσει τις γερμανικές ακτές.

Ακόμα και αν δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα, η Ρωσία έχει τον «Power of Siberia» που θα τροφοδοτεί την Κίνα.

Αν πετύχουν και τα δύο σχέδια, τότε η Ρωσία θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο «Δύση και Ανατολή». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όχι μόνο αυξάνει τα έσοδα της χώρας του, αλλά ενισχύει και την στρατηγική της θέση.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...