• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Κουίκ: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής αποστολής, στο Λάγος σε όφελος της εξωστρέφειας, της ελληνικής οικονομίας

Κουίκ: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα της επιχειρηματικής αποστολής, στο Λάγος σε όφελος της εξωστρέφειας, της ελληνικής οικονομίας

Για νέα δυναμική στις διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Νιγηρία,

έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικων Τέρενς Κουίκ μετά τη συνάντησή του, στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Τζέφρι Ονιενάμα και την πραγματοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στο Λάγος (τη μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της χώρας).

Ο κ. Κουίκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της διήμερης επιχειρηματικής αποστολής, επισημαίνει –σε ανακοίνωσή του- πως αυτή ήταν η πρώτη επίσημη ελληνική υπουργική επίσκεψη στη Νιγηρία έπειτα από πέντε δεκαετίες.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας, σημείωσε πως συμφωνήθηκε η έναρξη πολιτικών διαβουλεύσεων μετά από πρόταση του κ. Κουίκ, όπως επίσης, και η δημιουργία συγκεκριμένου συνδέσμου στο υπουργείο Εξωτερικών της Νιγηρίας, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι συνεργασίες που θα προκύψουν από τις διμερείς συναντήσεις που είχαν οι Έλληνες επιχειρηματίες με τους Νιγηριανούς συναδέλφους τους στο Λάγος.

Από την πλευρά του, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά λόγια στους ελληνικούς επιχειρηματικούς οίκους που δραστηριοποιούνται στη Νιγηρία από τις αρχές του περασμένου αιώνα και στη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας.

«Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική αποστολή, προϊόν της συνεργασίας ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και Έλληνο-Νιγηριανού Επιμελητηρίου, οι ιδιοκτήτες και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που ήρθαν στο Λάγος, έδειξαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των B2B συναντήσεων», δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ, για να προσθέσει: «Είναι πολύ σημαντικό να βοηθούμε και να ενθαρρύνουμε την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως της Υποσαχάριας Αφρικής, δράσεις οι οποίες είναι αυταπόδεικτο ότι συνεισφέρουν τα μέγιστα στις μητρικές εταιρίες που εδρεύουν στην πατρίδα μας».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε νιγηριανά ΜΜΕ, τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νιγηρίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθιστώντας την ιδιαίτερο παίκτη στην εδραίωση της ασφάλειας και ανάπτυξης, όχι μόνο της ίδιας της χώρας της, αλλά γενικότερα της ευρύτερης περιοχής της Υποσαχάριας Αφρικής.

Τέλος, στην ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών αναδεικνύεται η οικονομική σημασία της Νιγηρίας. «Ταξινομείται ως αναδυόμενη αγορά μικτής οικονομίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, με άφθονους φυσικούς πόρους, ανεπτυγμένους οικονομικούς τομείς, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και χρηματιστήριο, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Αφρική. Η Νιγηρία κατατάσσεται 30η στην κόσμο όσον αφορά το ΑΕΠ, που για το 2016 υπολογίσθηκε από το ΔΝΤ σε 1,166 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (22η παγκοσμίως), το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε αφρικανική χώρα.

Η Νιγηρία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης των Ηνωμένων Πολιτειών στην υποσαχάρια Αφρική και της παρέχει το ένα πέμπτο του πετρελαίου της. Έχει το έβδομο μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ σε σχέση με οποιαδήποτε χώρα παγκοσμίως. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της χώρας.

Το 2011, η Citigroup ανέφερε ότι η Νιγηρία θα έχει την μεγαλύτερη μέση ανάπτυξη ΑΕΠ στον κόσμο το διάστημα 2010-2050. Η Νιγηρία είναι μία από τις δύο αφρικανικές χώρες ανάμεσα στις 11 παγκόσμιες παραγωγούς ανάπτυξης.

Η Νιγηρία είναι ο 12ος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και 8ος μεγαλύτερος εξαγωγέας, ενώ διαθέτει τα 10 μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα».

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...