• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιραν μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους: «Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιραν μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους: «Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν σβήνει η «φωτιά» που άναψε στον κόλπο του Ομάν.

Οι δυο χώρες «ακροβατούν» σε τεντωμένο σχοινί. Ο στρατός των ΗΠΑ επιβεβαίωσε σήμερα ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του καταρρίφθηκε, υποστηρίζοντας πως το περιστατικό έλαβε χώρα στον διεθνή εναέριο χώρο, αμφισβητώντας την αναφορά του Ιράν σύμφωνα με την οποία το αεροσκάφος των ΗΠΑ πετούσε πάνω από ιρανικό έδαφος.

«Οι ιρανικές αναφορές πως το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Ιράν είναι ψευδείς», δήλωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολή.

«Ήταν μια απρόκλητη επίθεση σε ένα περιουσιακό στοιχείο επιτήρησης των ΗΠΑ στον διεθνή εναέριο χώρο», πρόσθεσε.

Είπε, πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό του Χορμούζ περίπου στις 11:35 μ.μ. ώρα Γκρίνουιτς τις 19ης Ιουνίου (02:35 της 20ής Ιουνίου, ώρα Ελλάδας).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, καταδίκασε έντονα την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τα Στενά του Χορμούζ, λίγη ώρα αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό.

«Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος» έγραψε λακωνικά στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, μίλησε για παραβίαση των συνόρων του Ιράν. «Η παραβίαση των συνόρων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι η «κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να ξεπεραστεί», δήλωσε σήμερα η Τεχεράνη.

«Είναι ένα σαφές, ξεκάθαρο και ρητό μήνυμα: οι υπερασπιστές των συνόρων (…) ανταπαντούν σε όλες τις ξένες επιθέσεις και η αντίδρασή μας είναι, και θα είναι, κατηγορηματική και απόλυτη», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, επικεφαλής των Φρουρών, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. «Τα σύνορα είναι η κόκκινη γραμμή μας», δήλωσε ο στρατηγός.

«Δηλώνουμε ότι δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο αλλά είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε κήρυξη πολέμου», τόνισε.

Στο μεταξύ, το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο IRIB μετέδωσε ότι το επίλεκτο ιρανικό Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε πως το στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) των ΗΠΑ που καταρρίφθηκε σήμερα είχε κλείσει τον αναμεταδότη αναγνωρίσεώς του.

«Το αεροσκάφος απογειώθηκε από βάση των ΗΠΑ στον νότιο Περσικό Κόλπο… Είχε κλείσει όλον τον αναγνωριστικό εξοπλισμό του παραβιάζοντας τους κανόνες αεροπλοΐας και κινείτο με πλήρη μυστικότητα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι «Φρουροί», σύμφωνα με το IRIB.

Ο Τραμπ, ερωτηθείς αν θα βομβαρδίσει το Ιράν, απάντησε:

«Σύντομα θα το μάθετε».

(φώτο: Eurokinissi)