ΗΠΑ-ΚΙΝΑ: Το επόμενο στάδιο, του πολέμου!

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τα κορυφαία στελέχη,

των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στη Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ και τον Παναμά, εξαιτίας των αποφάσεων που έλαβαν οι κυβερνήσεις των τριών αυτών χωρών της Νότιας Αμερικής να πάψουν να αναγνωρίζουν την Ταϊβάν και να συνάψουν σχέσεις με την Κίνα.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει ανησυχία για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρατών που διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ταϊπέι προς όφελος του Πεκίνου, το οποίο συνεχίζει να προωθεί την πολιτική της «ενιαίας», ή αλλιώς «μίας και μοναδικής», Κίνας.

Σχόλιο: Το Πεκίνο προσπαθεί να χτυπήσει τις ΗΠΑ, του Τραμπ σε όλα τα επίπεδα. Όπως καταλαβαίνετε, ο πόλεμος πλέον δεν είναι μόνο εμπορικός.

Το Ελ Σαλβαδόρ προχώρησε στην κίνηση αυτή τον περασμένο μήνα, η Δομινικανή Δημοκρατία τον Μάιο και ο Παναμάς το 2017. Η Ταϊβάν πλέον διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με μόλις 17 κράτη, σχεδόν όλα τους στην Κεντρική Αμερική και στην περιοχή του Ειρηνικού, ανάμεσά τους το Μπελίζ και το Ναούρου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι ανακλήθηκαν για διαβουλεύσεις στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός πρεσβευτής στη Δομινικανή Δημοκρατία Ρόμπιν Μπέρνστιν, η πρεσβεύτρια στο Σαλβαδόρ Τζιν Μέινς, και η επιτετραμμένη στον Παναμά Ροξάν Καμπράλ.

Όπως και οι περισσότερες άλλες χώρες του κόσμου, η Ουάσινγκτον δεν διατηρεί επίσημα διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι, όμως είναι ο βασικός προμηθευτής όπλων της νήσου και ο ισχυρότερος υποστηρικτής της σε διεθνές επίπεδο.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι το Πεκίνο παρασύρει χώρες προσφέροντάς τους οικονομικά κίνητρα να συνάψουν μαζί του σχέσεις που «οδηγούν σε οικονομική εξάρτηση και (κινεζική) κυριαρχία, όχι μια σχέση εταίρων».

Σχόλιο: Η πολιτική της Κίνας, είναι έξυπνη αλλά ο Τραμπ δεν είναι τυχαίος, είναι ένας απόλυτα επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα εξεταστούν τρόποι που η Ουάσινγκτον μπορεί να «υποστηρίξει ισχυρούς, ανεξάρτητους, δημοκρατικούς θεσμούς και οικονομίες στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική».

Σχόλιο: Οι ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν πολλούς οικονομικούς δορυφόρους.

Την Τετάρτη, γερουσιαστές κατέθεσαν στο Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο που προβλέπει το αμερικανικό ΥΠΕΞ να υποβαθμίζει τις αμερικανικές σχέσεις με κάθε χώρα που διακόπτει τις σχέσεις της με την Ταϊβάν και να αναστέλλει ή να μειώνει την αμερικανική οικονομική βοήθεια.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία του, η οποία έχει αποσκιρτήσει, προορισμένη να επιστρέψει στις αγκάλες της Κίνας, κι απαγορεύει στους εταίρους του να διατηρούν σχέσεις μαζί της.
Δεν έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για να εξασφαλίσει την επανένωση.

Συμπέρασμα

Ο εμπορικός πόλεμος, τώρα πέρασε στο επόμενο στάδιο. ΗΠΑ και Κίνα παίζουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Alex Jones, η Κίνα εκπροσωπεί την Νέα Τάξη και για αυτό χτυπάει τις ΗΠΑ του Τραμπ.

Διευκρίνιση

Στην Κίνα η κατάσταση είναι χαοτική, αφού από την μια βλέπουμε να υπάρχουν πολιτικές Κομμουνιστικές και από την άλλη βλέπουμε να υπάρχουν πολιτικές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την Κομμουνιστική νοοτροπία της Νέας Τάξης (στήριξη των ιδιωτικών πρωτοβουλιών, εμπόριο κλπ).

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu