• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Ημισέληνος» και ΔΩΡΑ! Το μεγάλο τουρκικό σχέδιο – Ποιοι καλύπτουν τα νώτα της Άγκυρας (BINTEO)

«Ημισέληνος» και ΔΩΡΑ! Το μεγάλο τουρκικό σχέδιο – Ποιοι καλύπτουν τα νώτα της Άγκυρας (BINTEO)

Τι απαντά Ρωσία και Αίγυπτος...

Η λιβυκή κρίση κλιμακώνεται όλο και περισσότερο, θυμίζοντας έντονα την Συρία.

Ήδη στην περιοχή εμπλέκονται Τουρκία, Ρωσία και ΗΠΑ, ενώ απέναντι στην Άγκυρα στέκεται και η Αίγυπτος, η οποία δεν επιθυμεί την προώθηση των φιλοτουρκικών ισλαμιστικών δυνάμεων του Σάρατζ κοντά στα σύνορά της.

Η Τουρκία άρχισε ξανά τις πτήσεις στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 προς τη Μισράτα της Λιβύης, ενώ ο αιγυπτιακός στρατός μπαίνει σε ετοιμότητα για να αποτρέψει τετελεσμένα.

«Η Αίγυπτος θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει πως η Λιβύη δεν θα περιέλθει στον έλεγχο τρομοκρατικών ή άλλων ένοπλων ομάδων», έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί.

Από την πλευρά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδρίασε εκτάκτως και συντάχθηκε με την γραμμή της Αιγύπτου.

ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΣ, Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Οι τουρκικές δυνάμεις ωθούν τα στρατεύματα του Σάρατζ προς την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Σύρτη στην Μεσόγειο και στο αεροδρόμιο Τζούφρα νοτιότερα.

Οι Ρώσοι όμως έχουν διαμηνύσει στην Άγκυρα πως η Σύρτη αποτελεί κόκκινη γραμμή.  Πληροφορίες αναφέρουν πως εκεί έχουν πάρει θέση και οι μισθοφόροι της ρωσικής ομάδας Βάγκνερ.

«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα ξεπεράσουν την γραμμή μας Σύρτη ή Τζούφρα να ξέρουν πως το συγκεκριμένο θέμα για εμάς είναι «κόκκινη γραμμή» είπε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ έγραψε:

«Η Σύρτη και Τζούφρα σχηματίζουν την ημισέληνο». Κατά αυτόν τον τρόπο έδωσαν  θρησκευτική διάσταση στην μάχη της Λιβύης, καθώς μην ξεχνάμε πως ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κάνει λόγο για «ορδές του Ισλάμ», όταν απευθύνεται στον τουρκικό στρατό.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ (ΚΑΙ) ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με Bloomberg, οι Τούρκοι θέλουν να διεισδύσουν για καλά στην χώρα, συνεισφέροντας στην ανοικοδόμηση του τραπεζικού συστήματος, στην εμπλοκή τουρκικών εταιρειών στις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε στεριά και θάλασσα και στην ολοκλήρωση μεγάλων κατασκευαστικών έργων που είχαν «παγώσει» στο πρόσφατο παρελθόν αξίας περίπου 18 δισ. δολαρίων.

Με άλλα λόγια η Τουρκία θέλει να «βιδωθεί» στην Λιβύη, αυξάνοντας την επιρροή της στην Αφρική, απειλώντας την Αίγυπτο στα ανατολικά και φυσικά στα βόρεια την Ελλάδα (Κρήτη), την οποία ευελπιστεί να περικυκλώσει, κατασκευάζοντας ΚΑΙ ναύσταθμο στην Αλβανία (Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο).

ΤΥΝΗΣΙΑ

Στήριξη σε όλα αυτά βρίσκει η Τουρκία από την γειτονική Τυνησία (δυτικά της Λιβύης), έχοντα καλυμμένα τα νώτα της στα δυτικά, ενώ επιχειρεί προς τα ανατολικά! Έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •