• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ικανοποίηση στο State Department για τη συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Ικανοποίηση στο State Department για τη συμφωνία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Σε μία ανακοίνωση φανερής ικανοποίησης προχώρησε το State Department όσον αφορά την τριμερή συμφωνία ανάμεσα σε Αρμενία-Ρωσία-Αζερμπαϊτζάν για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή της σύγκρουσης.

Φαίνεται ότι οι Η.Π.Α. είναι ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα το οποίο συμφέρει τους ενεργειακούς ανταγωνιστές της Ρωσίας, δηλαδή τους Αζέρους, ενώ οι Αρμένιοι ως σύμμαχοι των Ρώσων στην περιοχή και ηττημένοι της σύρραξης είναι ένα παράπλευρο κέρδος για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Οι Αμερικανοί το πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα μιλώντας για στενότερη συνεργασία στα πλαίσια της «Ομάδας του Μίνσκ» για μία συνολική συμφωνία η οποία θα φέρει ειρήνευση στην περιοχή και ένα καθεστώς σε αυτή το οποίο θα διατηρηθεί και δε θα υπάρξει ξανά σύγκρουση για τη κυριαρχία της.

Οι Η.Π.Α. θέλουν την επίτευξη μίας συνθήκης ειρήνης με μόνιμα αποτελέσματα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν καθώς μία τέτοια συμφωνία θα έθετε τους Ρώσους στρατιώτες εκτός του εδάφους των Αζέρων, πράγμα που δεν αρέσει ούτε στις Η.Π.Α. ούτε στην Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή πάντως, οι Η.Π.Α. δε μπορούν να ασχοληθούν περισσότερο με τον Καύκασο λόγω της αστάθειας στο εσωτερικό τους και η οποία δεν επιτρέπει τον καθορισμό στρατηγικής για την περιοχή με τα νέα δεδομένα και άρα μόνιμων αποφάσεων που την αφορούν.