• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Τουρκία βάζει «φωτιά» στο ΝΑΤΟ – Η Ρωσία «τρίβει» τα χέρια της αλλά…

Η Τουρκία βάζει «φωτιά» στο ΝΑΤΟ – Η Ρωσία «τρίβει» τα χέρια της αλλά…

erdogan_libyh
Όλες οι πλευρές αρχίζουν να κατανοούν το πραγματικό πρόβλημα

Όπως είδαμε χθες, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Γαλλίας στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO) Muriel Domenach απέστειλε την Τρίτη 30 Ιουνίου επιστολή στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, με την οποία ανακοινώσει την αποχώρηση της χώρας της από την ναυτική επιχείρηση Sea Guardian στη Μεσόγειο, όπως αποκαλύπτει ο ιστότοπος της γαλλικής εφημερίδας L’ Opinion.

Εμφανώς δυσαρεστημένο από την στάση του NATO στο ζήτημα της Λιβύης, όπως σημειώνει η εφημερίδα, το Παρίσι αποχωρεί από την επιχείρηση, μετά και το επεισόδιο της 10ης Ιουνίου, κατά το οποίο τουρκική φρεγάτα Oruçreis στόχευσε και πραγματοποίησε επιθετικούς ελιγμούς ενάντια στη γαλλική φρεγάτα Courbet, στα ανοικτά της Λιβύης.

Το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας επιβεβαίωσε την αναστολή της συμμετοχής των γαλλικού Ναυτικού στις ναυτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο Θάλασσα, λόγω της παρενόχλησης του γαλλικού πολεμικού πλοίου από τουρκικά πολεμικά στις 10 Ιουνίου! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή, κάτι που ευνοεί φυσικά την Ρωσία, ενώ στην Μόσχα «τρίβουν» τα χέρια τους με τις τριβές που έχει προκαλέσει η Άγκυρα.

Οι Τούρκοι δεν αφήνουν όμως ούτε τους Ρώσους σε ησυχία. Σύμφωνα με ανταποκριτές στην Μόσχα, οι Τούρκοι ξεσηκώνουν τους μουσουλμάνους στην Λιβύη, τους οποίους καλούν να αντιμετωπίσουν την «ρωσική εισβολή» στην χώρα.

Με άλλα λόγια η Τουρκία έχει ξεφύγει. Αφού προκαλεί πανικό στο ΝΑΤΟ, χωρίζοντας στα δύο την Συμμαχία, την ίδια ώρα υποσκάπτει την ρωσική παρουσία στην Λιβύη, ενώ η ξεκάθαρη βούληση της Μόσχας είναι να αποτελέσει τον ρυθμιστή στην χώρα, όπως συμβαίνει και στην Συρία.

Όλες οι πλευρές στην πλανήτη θα καταλάβουν, αν δεν το έχουν καταλάβει ήδη, πως το «αγκάθι» για διευθέτηση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι η Τουρκία και οι βλέψεις της να γίνει υπερδύναμη.

Και τότε τα πράγματα θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα για τον Ερντογάν και το «ασκέρι» του.

Ήδη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν στις 13 Ιουλίου για να συζητήσουν για την τουρκική επιθετικότητα, ενώ έκανε λόγο και για νέες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

«Κατόπιν αιτήματός μας, θα υπάρξει συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου αποκλειστικά για το τουρκικό ζήτημα», δήλωσε ο Jean-Yves Le Drian σε κοινοβουλευτική ακρόαση.