Η σημασία της παρέμβασης των ΗΠΑ στο Αιγαίο – Ποιο μοιραίο λάθος πρέπει να αποφύγει η Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Τούρκοι δεν θα αφεθούν ανεξέλεγκτοι, αλλά...

Όπως διαβάσατε νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  χαρακτήρισε «προκλητικό» και «αντιπαραγωγικό» το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με την ισλαμική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποδεικνύει πως τα μεγάλα διεθνή συμφέροντα δεν επιθυμούν η Τουρκία να επιφέρει «ανεξέλεγκτη κρίση» στην περιοχή.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων κρατών δεν βοηθούν (και) είναι προκλητικές. Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα προτείνει η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως αποκρυσταλλώνεται στην Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν γενικά δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή».

Μάλιστα, οι ΗΠΑ υπογραμμίζουν «φωναχτά» πως το κείμενο δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων κρατών, καθώς περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ανήκουν ή διεκδικούνται από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα λοιπόν μπορεί να «πάρει» αυτή την δήλωση και να κρεμάσει «κάδρο» στο υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που κάποιοι, εντός και εκτός συνόρων, προσπαθούν να μας οδηγήσουν στην Χάγη, αγνοώντας μεταξύ άλλων πως ήδη φλέγεται η Μεσόγειος.

Η προσφυγή στην Χάγη, θα υποδήλωνε, μεταξύ άλλων, εθνική αδυναμία.

Οι αποφάσεις της Χάγης τείνουν να είναι συμβιβαστικές και μεσοβέζικες. Θεωρώντας λοιπόν πως έχουμε 100% δίκιο στην διαμάχη με την Τουρκία (Διεθνές Δίκαιο), μια απόφαση που θα είναι 60% ή 70% υπέρ μας, θα συνιστά παραχώρηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα είναι εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά διαχειρίσιμη.

Γι’ αυτό, οι ελληνικές κυβερνήσεις ανά τα χρόνια έχουν αποφύγει την εναλλακτική της Χάγης, ώστε να αποφύγουν τις κατηγορίες της εθνικής μειοδοσίας.

Η επίσημη δήλωση των Αμερικανών πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση, καθώς, όπως διαφαίνεται, η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο δεν πέρασε αδιάφορη από την κυβέρνηση Τραμπ.

ΦΩΤΟ eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί