• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Η Ρωσία μπαίνει για τα καλά στο «κόλπο» της Συμφωνίας των Πρεσπών! Ξεκάθαρη τοποθέτηση Μόσχας και μήνυμα στο ΝΑΤΟ

Η Ρωσία μπαίνει για τα καλά στο «κόλπο» της Συμφωνίας των Πρεσπών! Ξεκάθαρη τοποθέτηση Μόσχας και μήνυμα στο ΝΑΤΟ

Στην πολιτική έχουμε να κάνουμε μόνο με συμφέροντα!

Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών άσκησε έντονη κριτική εναντίον των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την προοπτική της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμη και στις αρχές του 2019, χαρακτηρίζοντάς τις απαράδεκτες.

Όπως τονίζει το υπουργείο, τα κοινοβούλια των Σκοπίων και της Ελλάδας δεν έχουν υιοθετήσει καμία απόφαση που να σχετίζεται με την διαμάχη για την ονομασία, άρα οποιαδήποτε ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων είναι εκτός διαδικασίας.

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ υποσχέθηκε να δεχτεί τα Σκόπια στο μπλοκ ακόμη και στις αρχές του 2019, χωρίς να αφήσει καμία αμφιβολία για το ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν τα κοινοβούλια της πΓΔΜ και της Ελλάδας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σύμφωνα με το Sputnik.

«Αν μιλάμε για μη εμπλοκή σε εσωτερικά ζητήματα, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε εκστρατείες υπέρ ή κατά όταν φτάνουμε στα δημοψηφίσματα. Αν μιλάμε για μη εμπλοκή σε εσωτερικά ζητήματα και σεβασμό της νομοθεσίας, περιλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου, τότε είναι αδύνατο να μιλάμε για τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκ μέρους των κοινοβουλίων των χωρών. Ειδικά αυτό δε θα πρέπει να γίνεται από τον επικεφαλής μιας στρατιωτικής συμμαχίας. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε χθεσινή του ομιλία ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στο θέμα της πΓΔΜ δήλωσε ότι αν και η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν ήταν όσο αυξημένη αναμενόταν, οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αλλαγή του ονόματος της χώρας τους.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και εκτιμώ ότι θα τις έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι Ρώσοι, ως αντίβαρο στα σχέδια του ΝΑΤΟ, τόσο στα Βαλκάνια όσο και σε άλλα σημεία του πλανήτη, δεν επιθυμούν ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ο λόγος;

Προκειμένου να μην δημιουργηθεί ποτέ ενιαίος νατοϊκός χώρος «Ελλάδας-Σκοπίων-Κοσόβου».

Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, οι Ρώσοι «έτρεξαν», μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, και αναγνώρισαν πρώτοι την ύπαρξή των Σκοπίων με το ανιστόρητο «συνταγματικό» τους όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με σκοπό να κερδίσουν την συμμαχία τους.

Δεν περίμεναν προφανώς πως η Ελλάδα θα έφτανε στο σημείο να αποδεχθεί την παράδοση του όρου «Μακεδονία» μαζί με αναγνώριση γλώσσας και ταυτότητας «μακεδονικής», προκειμένου αυτά να μπουν εν τέλει στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έπιασε τους Ρώσους αδιάβαστους.

Ωστόσο, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει περάσει ακόμα από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών και η Ρωσία, ορθώς, ζητά την τήρηση των διαδικασιών από το ΝΑΤΟ.

Στην πολιτική έχουμε να κάνουμε μόνο με συμφέροντα.

 

  • 183
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...