• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η πολιτική Ερντογάν απειλεί και τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ

Η πολιτική Ερντογάν απειλεί και τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ

al aqsa
Η κίνηση του Ερντογάν επαναλειτουργήσει την Αγία Σοφία ως τζαμί, ήταν μία κίνηση με ξεκάθαρο συμβολισμό κατά της Ελλάδας,

της προσπάθειας του Ερντογάν να γίνει η Τουρκία η ηγέτιδα Ισλαμική δύναμη αλλά και για υπάρξει εσωτερική κατανάλωση.

Για την Ελλάδα, από τη στιγμή που οι μιναρέδες υψώνονται στις γωνίες του ναού και η ημισέληνος κυματίζει στα τείχη της Πόλης, δεν υπάρχει καμία διαφορά. Δεν έχει σημασία αν η Ελλάδα και ο λοιπός κόσμος κραυγάσουν για καταδίκη. Αν η Πόλη δεν ελευθερωθεί, το περηφανές κτίσμα του Ελληνισμού που είναι αφιερωμένο στο Χριστό, θα συνεχίσει να μαγαρίζεται.

Ενδιαφέρον όμως προκάλεσε η δήλωση του Ερντογάν στο διάγγελμά του ότι θα ακολουθήσει το τέμενος Al Aqsa το οποίο βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ υπό Αραβική διοίκηση αλλά ουσιαστικά υπό Ισραηλινό έλεγχο.

Το μήνυμα αυτό κατά του Ισραήλ ήρθε ως αποτέλεσμα της αντιτουρκικής πολιτικής που ακολουθεί το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια αλλά και της εκτεταμένης πλέον ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας τα τελευταία χρόνια στον ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα.

Για τον Ερντογάν ο οποίος θέλει να γίνει μεγαλύτερος ισλαμιστής ηγέτης, εκτός της Ελλάδας που είναι παραδοσιακός αντίπαλος της Τουρκίας και καλύπτει το αφήγημά του στο τουρκικό πλήθος, η κίνηση κατά του Ισραήλ δείχνει στους υπόλοιπους μουσουλμάνους που εκ φύσεως μισούν το Ισραήλ, ότι είναι παρών και θα τους οδηγήσει στον αντι-ισραηλινό αγώνα τους.

Το τέμενος του Al Aqsa ούτως ή άλλως είναι κόκκινο πανί για τους Ισραηλινούς οι οποίοι δεν επιτρέπουν να συμβαίνουν πράγματα και καταστάσεις που τους θίγουν. Οι δηλώσεις του Ερντογάν ότι θα επαναφέρει το τέμενος σε μουσουλμανική ( πλήρη-κατοχή) συνιστά ευθεία πρόκληση για το Ισραήλ και σημαίνει καμπανάκι κινδύνου κατά του. Το τελευταίο που θα ήθελε το Ισραήλ θα ήταν διευκόλυνση των ιρανικών επιδιώξεων στην περιοχή με την αμέριστη βοήθεια της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα.

Η διαρκής τουρκική υποστήριξη των Παλαιστινίων, η προσπάθεια να επικρατήσουν οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί στην Αίγυπτο, και η ρητορική υπέρ του Ιράν, και οι δηλώσεις για το τέμενος του Al Aqsa, καθιστούν αυτομάτως την Τουρκία εχθρό του Ισραήλ. Το Ισραήλ φυσικά μπορεί να αντιμετωπίσει τους εχθρούς γύρω από τα σύνορά του αλλά είναι πάγιο το γεγονός ότι κανείς δε θέλει να αντιμετωπίζει παραπάνω αριθμό αντιπάλων.

Η εξωτερική πολιτική του Ισραήλ δεν είναι φοβική και αυτό σημαίνει ότι τυχόν προσπάθεια της Τουρκίας να πραγματοποιήσει την επιδίωξη που ανακοίνωσε ο Ερντογάν με αφορμή την Αγια Σοφιά, θα απαντηθεί άμεσα και με ισχύ. Θυμίζουμε ότι όταν οι Τούρκοι παρενόχλησαν ισραηλινό ερευνητικό στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν εικονική προσβολή των τουρκικών σκαφών στην περιοχή.

Οι απειλές κατά του Ισραήλ είναι ευκαιρία για την Ελλάδα να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θέση της στο πλευρό του Ισραήλ και να επιδιώξει κοινό σχεδιασμό για την προστασία των Κυπριακών συμφερόντων στην Κυπριακή ΑΟΖ έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει καλυμμένη τη Μεγαλόνησο και να μπορεί αν διαθέσει όλες της της δυνάμεις στο Αιγαίο και το Καστελόριζο.

ΦΩΤΟ unsplash