• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Η απόφαση για Ελλάδα και Τουρκία: Μετά την Συρία, ετοιμάζεται «ηχηρή» παρέμβαση στην γειτονιά μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η απόφαση για Ελλάδα και Τουρκία: Μετά την Συρία, ετοιμάζεται «ηχηρή» παρέμβαση στην γειτονιά μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης που πυροδοτούν οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και τη συμφωνία με την Τρίπολη, σχεδιάζει να αναλάβει η Εθνική Δεξιά του Ν.Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ αλλά και της εφημερίδας «Καθημερινής» στον απόηχο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Όπως σχολιάζεται, οι ανησυχίες της Αθήνας έγιναν κατανοητές στην Ουάσιγκτον, ενώ ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον κ. Τραμπ να ενεργοποιήσει την σχέση που έχει με τον κ. Ερντογάν προκειμένου να τερματιστεί το κλίμα αστάθειας.

Η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική. Όπως όλα δείχνουν, η Εθνική Δεξιά, η οποία επηρεάζει τον Ν.Τραμπ αλλά και τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ρωσία, μετά την επιτυχία της Μόσχας στην Συρία, θέλει να αναμειχθεί και στο μεγάλο θέμα της ελληνό-τουρκικής διένεξης, με την Άγκυρα, μαζί πλέον με τους ισλαμιστές συμμάχους της στην Λιβύη, να αμφισβητεί την ελληνικότητα του Αιγαίου και της Κρήτης.

Ως εκ τούτου, σχεδιάζονται, σύμφωνα πάντα με τα ρεπορτάζ, πρωτοβουλίες μείωσης της έντασης που τροφοδοτούν οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ερντογάν να χαρακτηρίζεται ως «απρόβλεπτος παράγοντας» στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής»,« ο πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο εξήγησε αναλυτικά τι θα σήμαινε η περαιτέρω έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων –και δη στα ελληνικά νησιά– από την Τουρκία».

Εξάλλου, στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Τρίτης επισημαίνεται η ανάγκη για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα τώρα με το ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στα ΝΕΑ της Πέμπτης, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε την αναφορά στην Τουρκία, μπροστά στις κάμερες, όταν Κ.Μητσοτάκης και Ν.Τραμπ έμειναν μόνοι τους, έγινε μια διαφορετική συζήτηση.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι ηγετικοί παράγοντες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι η δραστηριότητα της Τουρκίας δεν αποτελεί μόνο πρόκληση για τις γειτονικές της χώρες, αλλά και ότι αντιστρατεύεται διεθνή συμφέροντα στην περιοχή, μεταξύ εκείνων και της Εθνικής Δεξιάς (βλ. Στενά Βοσπόρου, Λιβύη, Συρία κτλ.).

Η Εθνική Δεξιά αποφασίζει λοιπόν να διαμεσολαβήσει, μέσω Τραμπ, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κατ’ επέκταση να ασχοληθεί με φλέγοντα ζητήματα της γειτονιάς μας (Κυπριακό, Αιγαίο, ΑΟΖ, κοιτάσματα κτλ.). Φυσικά η αντίπαλη πλευρά (Βαθύ Κράτος ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α.) παρακολουθεί προσεκτικά και συμφωνούν σε ένα πράγμα με την πλευρά Τραμπ και Πούτιν: «Ο Ερντογάν πρέπει να βρίσκεται υπό αυστηρή παρακολούθηση και οι Έλληνες να μην σηκώσουν ποτέ κεφάλι».

ΦΩΤΟ unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...