• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αίγυπτος προειδοποιεί Τουρκία – Έτοιμη για «χτύπημα», αν χρειαστεί, και η Ελλάδα

Αίγυπτος προειδοποιεί Τουρκία – Έτοιμη για «χτύπημα», αν χρειαστεί, και η Ελλάδα

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στην Μεσόγειο...

Νέα αυστηρή προειδοποίηση εξέδωσε η Αίγυπτος, κάνοντας λόγο για μονομερείς παράνομες ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο!

Όπως μεταδίδεται, η προειδοποίηση δόθηκε στον απόηχο της ανακοίνωσης της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην «καρδιά» της κυπριακής ΑΟΖ!!! 

Με επίσημη ανακοίνωσή της, η Αίγυπτος «προειδοποιεί για τις επιπτώσεις οποιωνδήποτε μονομερών μέτρων που παραβιάζουν τα κυπριακά δικαιώματα και απειλούν την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου». Μάλιστα, το Κάιρο τονίζει «την αναγκαιότητα στο σεβασμό και την εφαρμογή των κανόνων και των διατάξεων του διεθνούς δικαίου».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Χάφεζ δηλώνει ότι «η Αίγυπτος επιβεβαιώνει τα δικαιώματα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω στους πόρους της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες η Κύπρος έχει χορηγήσει άδειες για υπεράκτια έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Σημειώνεται πως το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ κατευθύνθηκε στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την Κυριακή: «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στην περιοχή, όπως και οι Ελληνοκύπριοι» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την ανακοίνωση της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία το Γιαβούζ κατευθύνεται στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ πριν από λίγο ο υπουργός Επικρατείας.

Μάλιστα, όπως διαβάσατε νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας, Γ.Γεραπετρίτης, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη κάθε ενδεχόμενο είναι έτοιμη η Ελλάδα σε ότι αφορά την Τουρκική προκλητικότητα. Όπως τόνισε, η χώρα μας δεν πρόκειται να αφήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ τόνισε πως η ελληνική διπλωματία έχει αποκτήσεις ευρύτατα ερείσματα.

Επικαλέστηκε δε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τις κοινές ναυτικές ασκήσεις Ελλάδας και Γαλλίας, στα νότια της Κρήτης, με την παρουσία, μάλιστα, του αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle”. Έχουμε έτοιμο -σημείωσε εμφατικά ο υπουργός Επικρατείας- ολόκληρο το σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση του χαμηλότερου από αυτά».

ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •