Γιατί πήγε ο Τραμπ στην Ινδία

Το ‘’γεράκι’’ συμμαχεί με την ‘’κόμπρα’’ εναντίον του ‘’κίτρινου δράκου’’

Σε μια τελετή υποδοχής πρωτόγνωρη για ανάλογες επισκέψεις ο Ντόναλτ Τραμπ απευθύνθηκε σε χιλιάδων Ινδών, σε ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά στάδια του κόσμου.

Η συνεχής άνοδος της Κινεζικής ισχύος έχει προβληματίσει τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον έντονη επιθυμία για σύσφιξη των σχέσεων τους. Μια ισχυρή Ινδία θα αποτελούσε άλλωστε ανασχετικό παράγοντα στις επιδιώξεις του Πεκίνου στην περιοχή.

Το 1/3 του Παγκόσμιου Εμπορίου περνά από το Στενό της Μαλάκκα, γεγονός που έχει στρέψει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας. Η άνοδος της Κίνας έχει αναγκάσει τις ΗΠΑ να ενδιαφέρονται πλέον λιγότερο για τα τεκταινόμενα σε Ευρώπη και εν μέρει και σε Μέση Ανατολή. Η αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από Συρία και Ιράκ έγινε για να μεταφερθούν σε περιοχές ανταγωνισμού με την Κίνα.

Οι δύο χώρες αναμένεται να προχωρήσουν σε συμφωνίες ενίσχυσης των εμπορικών τους σχέσεων. Η Ινδία ενδιαφέρεται για την απόκτηση 24 Sikorsky MH-60R ναυτικών ελικοπτέρων πολλαπλού ρόλου, αξίας 2,6 δις δολαρίων. Ο κύριος βέβαια προμηθευτής πολεμικού εξοπλισμού για την Ινδία παραμένει η Ρωσία.

Μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ είναι η μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων και η σύναψη επωφελών συμφωνιών. Η επίσκεψη στην Ινδία γίνεται φυσικά και για την ενίσχυση του αρχηγικού του προφίλ ενόψει των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών.

Αλέξανδρος Δούνης

photo: @realDonaldTrump on twitter